Wednesday, November 26, 2014

Αντιπληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

   Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αποδελτιώνω πολλά πράγματα, που τα κρίνω σημαντικά, από τον ουκρανικό, ρωσικό και ξένο τύπο, από ανακοινώσεις διαφόρων ντόπιων κινηματικών συλλογικοτήτων, καθώς και από τα σόσιαλ μίντια των άμεσα συμμετεχόντων στις εξελίξεις. Ωστόσο, εδώ μπαίνουν μόνο κάποια από τα links, που να δίνουν συνοπτικά την εικόνα στο ελληνικό κοινό, δηλαδή κυρίως αγγλόφωνα links.
   Ο στόχος του blog "Περί Ουκρανίας" δεν είναι η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αλλά η κριτική παρατήρηση και καταγραφή εθνικιστικών φαινομένων, κρατικής ενδυνάμωσης και κινηματικής δραστηριότητας για καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων.
   Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανανεώνεται τακτικά. Δεν είναι πλήρες, θα προστίθενται διαρκώς κι άλλα πράγματα. Όταν θα έχω χρόνο θα προσθέτω και πιο σύγχρονα επιχειρήματα, αλλά και παλαιότερα μέχρι τις αρχές του Μαϊνταν.
   Επέλεξα να οργανώσω το υλικό όχι χρονολογικά, αλλά με βάση θεματικά modules, για καλύτερη κατανόηση.
   ΛΔΝτ = Λαική Δημκρατία του Ντονέτσκ, ΛΔΛ = Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγάνσκ, [UPD] = νέα προσθήκη, ΑΤΟ = Anti-terrorist operation

--> Εισαγωγικά

[Τελευταία προσθήκη 26/9/2014]
   Θα συνιστούσα, όποιος/α θέλει να κατανοήσει καλύτερα τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία, για λόγους κατανόησης της πολιτικής ατμόσφαιρας που προηγούνταν και το τι ρόλο παίζουν τα διάφορα πρόσωπα κλειδιά, να δει αυτό το ντοκιμαντέρ για την Ρωσία και αυτήν την εκπομπή για την Ουκρανία. Και τα 2 παρήχθησαν από φίλο-δυτικά ΜΜΕ, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα παρόντα διλήμματα και για τον σκοπό που τα θέλουμε (γνωριμία με πρόσωπα και το ιστορικό περιβάλλον) είναι ό,τι πρέπει.

"Πίστη, Δόξα, Τιμή" και από τις δύο πλευρές.

   Προσωπικά ξεκαθαρίζω ότι τείνω να έχω άποψη για τα γεγονότα στην Ουκρανία αρκετά κοντινή με αυτήν της ουκρανικής συλλογικότητας "Αυτόνομη Ένωση Εργατών", αν και δεν με εκφράζει σαν συλλογικότητα:
Και συμφωνώ πλήρως με το προηγούμενο ότι οι "Λαικές Δημοκρατίες" του Λουγάνσκ και του Ντονέτσκ στην Αν.Ουκρανία, με την πλήρη έλλειψη συμμετοχικών δομών και εσωτερικής νομιμοποίησης, με ανθρώπους που αυτο-αναγορεύτηκαν "Λαϊκοί Δήμαρχοι", "Λαϊκοί Νομάρχες" και "Υπουργοί Άμυνας", θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλύτερα ως χούντες. Η σύνοψη και μόνο του "συντάγματός" τους λέει πολλά: "Ρωσικός Κόσμος", "Πνευματικότητα", "Ορθοδοξία", "Μεγάλη Ρωσία", "Παραδοσιακές Αξίες"=(βλέπε "ομοφοβία").

Ακαδημαϊκές αναλύσεις.
  • [UPD] Stalin and Bandera: Politics of Totalitarian Leaders in Contemporary Ukraine
    Παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου δράσης των 2 ιστορικών ολοκληρωτικών ηγετών (του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης και της φασίζουσας "Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών") και έρευνα (τέλη 2013) σχετικά με την αποδοχή από τους κατοίκους της Ουκρανίας των 2 αυτών προσωπικοτήτων:
    "Galicia, and to a lesser extent other regions of Western Ukraine, are much more inclined against Stalin and toward Bandera than Eastern, Southern, and Central Ukraine. However, Kyiv City and Transcarpathia are exceptions to this pattern. Supporters of nationalist political parties, especially Svoboda, express more favorable opinions of the leader of the OUN and more negative opinions of the Soviet Communist dictator than likely Communist voters. But the analysis also shows that supporters of the Party of Regions and Ukrainian Communists have broadly similar views of Stalin and Bandera. [...] Ethnic Ukrainians and Ukrainian-speakers favor Stalin less and Bandera more than their ethnic Russian and Russian-speaking counterparts. But the Crimean Tatars’ attitudes toward Stalin are much less negative than expected from the historical experience of this ethnic group.  [...] Survey shows a negative association of views of Stalin and Bandera. But it has also found a significant proportion of supporters of the Soviet Communist dictator express positive views of the semi-fascist and radical nationalist Ukrainian leader. In spite of the difference between their ideologies, which occupied the opposite extremes of the political spectrum and manifested themselves in a very violent conflict, there is certain communality in support of these totalitarian leaders".

Κάποια ενδιαφέροντα λίνκς για την κατάσταση στην Ουκρανία.
   Ένας όχι φοβερά ακριβής ούτε πολύ πλήρης, αλλά αρκετά καλός διαδραστικός χάρτης των γεγονότων που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Είναι στα αγγλικά και ανανεώνεται διαρκώς. (Βασίζεται πάνω σε δημοσιεύσεις στα σόσιαλ μίντια): http://liveuamap.com

   Ένας blogger (με φίλο-ουκρανική θέση) μαζεύει πληροφορίες από ανοιχτές πηγές (φώτο και βίντεο στο ίντερνετ) και προσπαθεί να βγάλει άκρη αναλύοντας μόνος του το υλικό. Έχει αρκετές ανακρίβειες, αλλά είναι στα αγγλικά και παρουσιάζει συγκεντρωτικά το υλικό που είναι διάσπαρτο στο ίντερνετ.  http://ukraineatwar.blogspot.nl/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Σχετικά με την προπαγάνδα και τις συγκρούσεις στο ψηφιακό πεδίο:

[Τελευταία προσθήκη 25/11/2014]
  Το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης αυτού του πολέμου είναι οι πληροφορίες. Σε μεγάλο βαθμό, την μέχρι τώρα εξέλιξη και την όποια έκβασή του, καθορίζουν οι θέσεις που θα πάρουν οι κάτοικοι της περιοχής, προσφέροντας ή αποσύροντας την στήριξή τους σε κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου. Μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες καταλήψεις διοικητικών κτιρίων στην Αν.Ουκρανία από φίλο-ρώσους εξεγερμένους, είχαν γίνει μερικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το ποσοστό των κατοίκων σε εκείνα τα μέρη που επιθυμούσε κάποια μεταβολή ως προς το που υπάγεται η περιοχή τους (από το να πάρει η περιοχή κάποιου είδους αυτονομία μέχρι ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας ή να γίνει κομμάτι της Ρωσίας) ήταν στο 20-25% στους 2 νομούς, όπου τώρα έχουμε συγκρούσεις, ο υψηλότερος δείκτης στην χώρα. 
   Το αν αυτοί οι άνθρωποι θα αυξηθούν ή θα μειωθούν και το πόσο ενεργά θα εμπλακούν με την μια ή την άλλη μεριά, θα έκρινε και την έκβαση. Πως μπορείς να επηρεάσεις τα μυαλά τους? Πολύ απλά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση! Κάποιοι λίγοι μπαίνουν και στο ίντερνετ. Από τα πρώτα κτίρια που καταλάμβαναν οι ένοπλοι φιλο-ρωσοι εξεγερμένοι, και στην Κριμαία και στην Αν.Ουκρανία αργότερα, είναι, μετά από την νομαρχία, γενική αστυνομική διεύθυνση, την ασφάλεια κλπ, τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και πύργοι τηλεοπτικής αναμετάδοσης. Όπου κόβαν τα ουκρανικά κανάλια και στην ίδια συχνότητα αναμετέδιδαν 4-5 συγκεκριμένα ρωσικά κανάλια. Αργότερα οι φιλο-ρώσοι επέβαλλαν στις πόλεις που ελέγχανε, σε παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να κόψουν κι εκεί τα ουκρανικά κανάλια και να τα αντικαταστήσουν με συγκεκριμένα ρωσικά. Η ουκρανική μεριά με καθυστέρηση μηνών άρχισε να κάνει το ίδιο σε μέρη που ανακαταλάμβανε.

Ρωσική προπαγάνδα ή "λέγε, λέγε κάτι θα μείνει"

[UPD]    Σύμφωνα με αυτήν (ρωσικά), την πολύ αναλυτική εκπομπή σχετικά με την ρωσική προπαγάνδα, η Ρωσία δαπανάει 40,6 δις $ για το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" 2011-2020, με στόχο την ενημέρωσης του ρωσόφωνου πληθυσμού παγκοσμίως. Το ίδιο το Κρεμλίνο, εκτός από τα επισήμως κρατικά κανάλια (First Channel, Rossiya, Zvezda, Russia 24, Channel 5, TNT, Russia Today, ProRussia.tv), έχει κάτω από τον έλεγχό του, μέσα από "φιλικές" εταιρείες , όπως η Gazprom, τα υπόλοιπα πιο δημοφιλή κανάλια (NTV, REN TV, STS). Σε όλα αυτά τα μέσα, έχει επανειλημμένως διαρρεύσει από δημοσιογράφους, ότι σε θέματα που ενδιαφέρουν το Κρεμλίνο, έρχονται αναλυτικές οδηγίες με τον τρόπο παρουσίασής τους. Στις 21 Νοεμβρίου 2014, ο αρχισυντάκτης του Russia Today Anton Kostulev βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα διαμέρισμα στην Μόσχα (ρωσικά).
Σχετικά άρθρα:
   Μέσα στον Νοέμβριο του 2014 η Ρωσία λανσάρει το νέο της διεθνές προπαγανδιστικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το "Sputnik International", με στόχο την μεγαλύτερη διεθνή διείσδυση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει στόχο να εκπέμπει σε 30 γλώσσες καλύπτοντας 130 πόλεις, σε 34 χώρες. Το δίκτυο έχει μότο "telling the untold", μιλάει για προκατειλημμένα ενάντια στην Ρωσία δυτικά ΜΜΕ, κάτι το οποίο θέλει να σπάσει με την λειτουργία του.
   Ήδη την πρώτη μέρα λειτουργίας δημοσιεύτηκε συνέντευξη με τον Piskorski, έναν ακροδεξιό πωλωνό πολιτικό, στην οποία αυτός χαρακτηρίζει τους αμερικανούς συντηρητικούς ως τροτσκιστές (!) (με παράδειγμα την Nuland), και ότι όλη η αμερικανική πολιτική είναι στην ουσία τροποποιημένος τροτσκισμός, ο οποίος εφαρμόστηκε και στην Ουκρανία.
Σχετικά άρθρα:

   Τέλη Μαΐου, από την ομάδα hackers "Ανώνυμη Διεθνής", ανεβαίνουν τόνοι υποκλεμμένης αλληλογραφίας του "Ιδρύματος Διαδικτυακών Ερευνών", δημοσιευμένη εδώ κ εδώ στα ρωσικά. Το ίδρυμα είναι ιδιωτικό και ελέγχεται από έναν πολύ κοντινό στον Πούτιν άνθρωπο (Evgeny Prigozin - λιγο βρώμικο παρελθόν στα αγγλικα). Έχει στόχο, μεταξύ άλλων, μέσω κρυφών πρακτόρων, που προσλαμβάνονται ως δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, να παρακολουθεί το τι συμβαίνει εντός τους και το κατά πόσον εκτελούνται ορθά οι "οδηγίες". Η αλληλογραφία είναι τεράστια, μιας και οι δημοσιο-πράκτορες στέλνουν αναφορές για το παραμικρό, ακόμα και για τις διαπροσωπικές σχέσεις των συνεργατών τους, αλλά κάποια σημεία αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά:
   1) τα ζητήματα που κρίνονται σημαντικά για το Κρεμλίνο, όπως τα γεγονότα στο Μαϊντάν τότε, δημοσιεύονται, αφού συμφωνηθούν με άντρες από το 2ο Τμήμα της FSB. 2) τα ΜΜΕ στα οποία δούλευαν οι δημοσιο-πράκτορες δημοσιεύουν "ειδήσεις" κατά παραγγελία ιδιωτών, με την αντίστοιχη τιμή προφανώς. 3) Μια άλλη δραστηριότητα του "ιδρύματος" είναι ότι διαθέτει στις εγκαταστάσεις του στην Αγ.Πετρούπολη αίθουσες υπολογιστών για "KremlinBots", για στρατιές ατόμων, που μαζικά ποστάρουν επί πληρωμή τα επιθυμητά σχόλια στα σόσιαλ μίντια, σαιτς ξένων εφημερίδων, youtube κλπ.
   Ένα ρωσικό άρθρο από τα τέλη του Οκτώβρη 2014, το οποίο παρουσιάζει μια συνέντευξη με 2 "KremlinBots", που παραιτήθηκαν, μιλάει για 250 άτομα που δουλεύουν με 12ώρες βάρδιες. Οι "bloggers" έπρεπε να γράφουν την ημέρα 10 posts, τουλάχιστον 750 χαρακτήρων, ενώ οι "commentators" 126 comments στα social media και 2 posts. Αναφέρει ότι για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του, το "Ίδρυμα Διαδικτυακών Ερευνών" είχε φύγει από τα γραφεία του στο Olgino, (Αγία Πετρούπολη) και μετακόμισε σε 4όροφο κτίριο με διεύθυνση Savyshkina 55, και ότι παράλληλα τα πληρωμένα trolls τους κοστίζουν περίπου 10.000.000 ρούβλια τον μήνα.
   Αργότερα, πάλι από υποκλεμμένη αλληλογραφία, ρώσου βουλευτή αυτήν τη φορά, μαθεύεται ότι και αυτός και ίσως αρκετοί συνάδελφοί του, διαθέτουν δικές τους πληρωμένες ομάδες trolls στα σόσιαλ μίντια και ότι την περίοδο άνοιξη καλοκαίρι ασχολούνταν αρκετά ενεργά με σχόλια περί Ουκρανίας.

  Σχετικά άρθρα:
   Κατά την διάρκεια του 2014, η Ρωσία εφάρμοσε μια σειρά από νέους νόμους, που προωθούν την λογοκρισία στο διαδίκτυο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 1) η, κινεζικής εμπνεύσεως, ταύτιση των posts στα blogs και social media με 3000 και άνω επισκέψεις με ΜΜΕ και υποβολή τους σε όλους τους περιορισμούς που ισχύουν και για τα ΜΜΕ, 2) δυνατότητα διακοπής πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, χωρίς δικαστικό ένταλμα, 3) ο εξαναγκασμός όλων των διαδικτυακών υπηρεσιών, στις οποίες εγγράφονται ρώσοι πολίτες να διατηρούν τα δεδομένα τους σε ρωσικά σέρβερ, για να είναι εύκολα προσβάσιμα από το κράτος.
[UPD]    Τον Νοέμβριο του 2014, το αμερικανικό  ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε ότι από το τέλος του έτους θα αναγκαστεί να σταματήσει να εκπέμπει στην Ρωσία, λόγω της καινούργιας ρωσικής νομοθεσίας σχετικής με δημοσιογραφία.
Σχετικά άρθρα:
   Είδαμε τα εργαλεία της ρωσικής προπαγάνδας, ας δούμε και τα περιεχόμενά της. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι αυτή της παραποίησης παλαιότερου οπτικού υλικού. Δηλαδή, πχ νεκροί άλλων πολέμων και άλλων εποχών παρουσιάζονται ως "θύματα της ουκρανικής χούντας", ο βομβαρδιδμός στο Ιρακ παρουσιάζεται ως "η χούντα βομβαρδίζει με βόμβες φωσφόρου του Slovyansk", και γενικά πολλά άκυρα φωτό με πτώματα, κυρίως παιδιών, από διάφορα μήκη και πλάτη της γης  παρουσιάζουνται ως νεκροί στην Αν.Ουκρανία. Η καλύτερη συλλογή με αυτού του είδους την προπαγάνδα υπάρχει εδώ (στα αγγλικά). Αρκετά από αυτά έχουν κυκλοφορήσει και στο ελληνικό FB ή και στην τηλεόραση ως πλάνα παρμένα από ρωσικά κανάλια. Εδώ ένα μικρότερο, επίσης, στα αγγλικά.
    Άλλη τακτική είναι τα στημένα ρεπορτάζ, στα οποία πρωταγωνιστεί το ρωσικό κανάλι "LIFENEWS". Διάφορα events, πολλές φορές όχι αθώα πχ δολιοφθορά σε αγωγό αερίου, "συμβαίνουν" εντελώς τυχαία όταν το συνεργείο βρίσκεται εκεί κοντά και έχει τέλεια πλάνα, ενώ και το ίδιο το event δουλεύει πάντα υπέρ της ρωσικής προπαγάνδας. Στην ακραία μορφή του είναι πλήρως σκηνοθετημένο και έχει και ηθοποιούς, πχ αυτήν την ξανθιά ή και μια ομάδα ηθοποιών:
Νοέμβριος 2014. Ρώσος κάμεραμαν έχει δημοσιογραφική ταυτότητα στον λαιμό και καλάσνικοβ στον ώμο.
Και τώρα το καλύτερο. Δημιουργία εντελώς ψεύτικων ειδήσεων. Σενάρια φαντασίας, που ωστόσο διαμορφώνουν την αντίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων για το τι συμβαίνει:
  • Ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα κερδίζει τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές (αγγλικά). Στην πραγματικότητα και οι 2 ακροδεξιοί υποψήφιοι πήραν λιγότερο από 1.5% μαζί.
  • Ο ουκρανικός στρατός, όταν μπαίνει στο Slovyansk, συγκεντρώνει τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία και για τιμωρία σταυρώνει ένα 3-χρόνο αγοράκι, που ο πατέρας του ήταν φιλο-ρώσος εξεγερμένος. Το αυθεντικό βίντεο στο πρώτο ρωσικό κρατικό κανάλι. Και οι διαψεύσεις:
    Lies: Crucifixion on «Channel One»

    The crucifixion of a 3-year old, the U.S. helped Kiev shoot down Flight 17, and other tales the Kremlin media tell
  • Ο δικηγόρος της Yulia Timoshenko, Vlasenko, συζητάει και κανονίζει παραγγελίες μέσω chat σε social media με μια γερμανίδα ιατρό και τον διοικητή του εθελοντικού τάγματος "Donbass", για παρτίδες ανθρωπίνων οργάνων, που αφαιρούνται από νεκρούς ουκρανούς φαντάρους.
    The Lie: the Former Tymoshenko’s Lawyer Traded in Organs of Wounded Soldiers
  • Σύμφωνα με ρωσικό κανάλι, στο Slovyansk, η διδασκαλία των ρωσικών αντικαθίσταται με γερμανικά, λόγω "μεγαλύτερης πολιτικής εγγύτητας". Κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η διδασκαλία των ουκρανικών έχει περιοριστεί στα σχολεία της Κριμαίας.
    Kremlin TV Fakes News Again: Report claims Slovyansk children deprived of Russian lanaguage studies - 28/09/2014
    Ukrainian language pushed out of Crimean schools - 15/05/2014
  • Σύμφωνα με ρωσικό κανάλι, ένα 13χρόνο αγόρι ντοπάρεται με ναρκωτικά από την ουκρανική εθνοφρουρά, αφού αυτή εισβάλλει στο σπίτι του, ενώ απειλεί με όπλα και δέρνει τους γονείς του, και τον στέλνουν να κατασκοπεύσει τα αναχώματα των φιλο-ρώσων εξεγερμένων.
    Lies: 13-Year-Old Boy Doped by National Guard - 03/11/2014 
  • Το ρωσικό κρατικό "Channel One" δείχνει ρεπορταζ, όπου ένας υποτιθέμενος ρωσόφωνος γέρος της Αν. Ουκρανίας αναφέρει ότι άκουσε ουκρανούς στρατιώτες να λένε, ότι τους υποσχέθηκαν "ένα κομμάτι γης και δύο δούλους στον καθένα", ενώ παράλληλα προβάλλονταν πλάνα από την γερμανική κατοχή στον ΒΠΠ.
    Fake: Ukrainian Militaries are Promised “a Parcel of Land and Two Slaves” - 03/11/2014
   Και άλλα τέτοια χαριτωμένα, για τα οποία 300 ρώσοι δημοσιογράφοι πήραν και παράσημο από τον Πούτιν.

Και για να μην εξαιρείται κανένα κομμάτι του πληθυσμού από την προπαγάνδα, βγαίνει και σε καρτούν, που χτίζουν στα παιδιά αντανακλαστικές απαντήσεις για το ποιος είναι "καλός" και ποιος ο "κακός":
Ενώ για όσους δεν βλέπουν τηλεόραση, επειδή περνούν πολλές ώρες παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, βγαίνει και σε online game:
  • maidan.ru - "Ουκρανία. Έτος 2017. Εξελίσσεται εμφύλιος πόλεμος. Παντού χάος και αναρχία. Πλέον δεν υπάρχει ο πρόεδρος, η Βουλή και η κυβέρνηση. Πρέπει να χτίσετε στρατιωτική βάση, να μετατρέψετε το τάγμα σας σε δυνατό στρατό, να αντιπαρατεθείτε στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, να ενωθείτε με άλλους παίχτες σε στρατηγικές συμμαχίες και πολιτικές ενώσεις" αναφέρεται στην περιγραφή του παιχνιδιού.

   Η ένταση της ρωσικής προπαγάνδας είχε σαν αποτέλεσμα την εμπέδωση συγκεκριμένων στερεότυπων εικόνων στους τηλεθεατές: για την "καημένοι αστυνομία" που την δολοφονούν οι φασίστες κατά την διάρκεια του Μαϊντάν, ότι στο Κίεβο ακόμα και μετά το ξεφούσκωμα του Μαϊντάν επικρατεί χάος, ληστείες και βιασμοί, που είναι αποτέλεσμα του ότι η "φασιστική χούντα" κατέλαβε την εξουσία, ενώ ως αντίδραση σε αυτό οι "αντιφασίστες" από την "Νότιο-Ανατολή" εξεγέρθηκαν και ζήτησαν την ανεξαρτησία τους. Ως αντίδραση σε αυτό η φασιστική χούντα έστειλε τους "τιμωρούς" της εν είδει αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης και του Δεξιού Τομέα, με σκοπό να εκμηδενίσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό, να καταστρέψει τις πόλεις τους και να πουλήσει τα όργανά τους. 
   Η παραπάνω παράγραφος θα φαινόταν πολύ γελοία, αν η υπερβολική εμπιστοσύνη στην τηλεόραση δεν παρήγαγε αντίστοιχα αποτελέσματα, με πολλούς ανθρώπους να ενσωματώνουν και να αναπαράγουν όλα αυτά. Εδώ ένα αγγλικό άρθρο που παρουσιάζει πως χτίζονται μερικές από τις παραπάνω εικόνες από το διεθνές ρωσικό αγγλόφωνο κανάλι RussiaToday.  Έχει καταγραφεί ένα περιστατικό, όταν η fake είδηση με τα όργανα είχε μόλις προβληθεί από την ρωσική τηλεόραση, όπου το ουκρανικό εθελοντικό τάγμα "Aidar" είχε συλλάβει αρκετούς φιλο-ρώσους εξεγερμένους. Λοιπόν, αυτοί αρνούνταν επί μέρες να τρώνε, γιατί έτσι πίστευαν ότι τα όργανά τους θα είναι κατώτερης ποιότητας και δεν θα τους τα αφαιρέσουν. (άρθρο στα ρωσικά). Ενώ, σε αυτό το βίντεο με την συνέντευξη (στα ρωσικά), που δίνουν στο Κίεβο αιχμάλωτοι ρώσοι αλεξιπτωτιστές από την 98η μεραρχία, στο τέλος ένας από αυτούς δηλώνει φοβερά έκπληκτος που το Κίεβο είναι μια όμορφη και ήσυχη πόλη, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε από την τηλεόρασή του. Η τηλεόραση "ξέχασε" να τον ενημερώσει μέχρι τον Αύγουστο, ότι το χάος και τα μπάχαλα έφυγαν από το Κίεβο μαζί με τον προηγούμενο πρόεδρο τον Φεβρουάριο.
   Αν πάρουμε ένα-ένα τις εικόνες-στερεότυπα τις ρωσικής προπαγάνδας, και τις εξετάσουμε ορθολογικά, θα δούμε ότι σχεδόν καμία δεν στέκει. Αλλά κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και μπορεί να βλέπει μόνο ρωσικά κανάλια επί μήνες, δύσκολα θα μπορέσει να το καταλάβει.
  • H "καημένη αστυνομία" έχασε κατά την διάρκεια του Μαιντάν περίπου 10 άτομα, οι διαδηλωτές πάνω από 70 (ανάμεσά τους και ένας αναρχικός από την Κριμαία, και ένας οικολόγος από το Χάρκοβο), ποιος σκότωνε ποιον είναι προφανές.
  • Μετά την φυγή του προηγούμενου προέδρου οι συγκρούσεις στο Κίεβο σταμάτησαν, αν και εντός του Μαιντάν ήταν ιδιότροπη η κατάσταση κατά καιρούς. 
  • Η "φασιστική χούντα" δεν είναι ούτε φασιστική ούτε χούντα. Με την έννοια, ότι ναι, οι φασίστες υπάρχουν, πήραν και κάποιες θέσεις στην μεταβατική κυβέρνηση και είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, αλλά απείχαν πολύ από το να ελέγχουν το κράτος. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και το αντίθετο, ότι εν τέλει το κράτος (το οποίο εκείνη την στιγμή ακόμα σε μεγάλο βαθμό παρέμενε στελεχωμένο με ανθρώπους της προηγούμενης κυβέρνησης) ενσωμάτωσε και εκμεταλλεύτηκε τους φασίστες, η δημοκρατία και ο καπιταλισμός ενδυναμώνονται, ενώ οι εθνικιστές κάθε λογής πεθαίνουν στο μέτωπο. Ούτε χούντα υπήρξε: με τους θανάτους στο Μαιντάν η δημοτικότητα του Κόμματος των Περιφερειών έπεσε, βουλευτές αποχώρησαν από αυτό, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την αντιπολίτευση (ανάμεσα στην οποία και ακροδεξιό κόμμα "Svoboda" που είχε ήδη 30+ βουλευτές πριν ακόμη το Μαιντάν). Ένα μέλος του "Svoboda" έγινε Υπουργός Γεωργίας και ένας άλλος, Υπουργός Άμυνας για ένα μήνα. Το μόνο αντισυνταγματικό πράγμα που συνέβη, ήταν ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας δεν προβλέπει την δυνατότητα αλλαγής προέδρου, λόγω της φυγής του από την χώρα και άρα ο διορισμός από τους βουλευτές "εκτελούντα χρέη προέδρου" δεν προβλεπόταν από το σύνταγμα. Με τις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν λύθηκαν όλα τα ζητήματα εσωτερικής νομιμοποίησης. Αναλυτικότερα για το "φασιστικό κράτος":
  • Η πλειοψηφία στις "Ομάδες Αυτο-Άμυνας της Κριμαίας", οι οποίες ξεκίνησαν τις πρώτες καταλήψεις κτιρίων στην Κριμαία, λόγω της αντίθεσής τους στην "φασιστική χούντα", ήταν ο ρωσικός τακτικός στρατός, άτομα της SBU Κριμαίας, που άλλαξαν μεριά (στην Ρωσία οι αστυνομικοί παίρνουν διπλάσιο/τριπλασιο μισθό), άτομα από τις ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις "Berkut", οι οποίες καταργήθηκαν μετά το Μαιντάν, ρώσοι και ντόπιοι κοζάκοι - μιλάμε, όλοι οι αντιφασίστες μαζεμένοι σε ένα μέρος! Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι υπήρχαν ανάμεσά τους και άνθρωποι με ειλικρινείς αντιφασιστικές προθέσεις, άλλωστε υπήρχε και ένας ρώσος antifaς στις ομάδες αυτοάμυνας της Κριμαίας. Ενώ με βάση, αυτή την συνέντευξη στα ρωσικά, ενός αναρχικού από το Ντονέτσκ, μερικοί αναρχικοί και ανθρακωρύχοι άναρχο-πατριώτες από την οργάνωση "Λάβα" (ενάντια στους ολιγάρχες, αλλά υπέρ της Ρωσίας) συμμετείχαν στα οδοφράγματα γύρω από την κατάληψη της Περιφέρειας του Ντονέτσκ. Απλώς, αυτοί οι άνθρωποι έμειναν στο περιθώριο των εξελίξεων, οι οποίες καταφανώς προωθούσαν τον ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό και καθοδηγούνταν από ανθρώπους που κρατούσαν την ρωσική αυτοκρατορική σημαία. Μια εξαιρετική ανάλυση πάνω στο ψεύτικο δίπολο "φασίστες-αντιφασίστες", που πλασάρει η ρωσική προπαγάνδα:
  • Καλά, ο όρος "Νότιο-Ανατολή" είναι το άπιαστο όνειρο του Πούτιν. Υποτίθεται, ότι ο όρος προσδιορίζει τους 9 ουκρανικούς νομούς, όπου οι ρωσόφωνοι κάτοικοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία, νιώθουν καταπιεσμένοι και εναντιώνονται στην "φασιστική χούντα". Ο έλεγχος της "Νότιο-Ανατολής" θα έδινε στην Ρωσία τον έλεγχο πάνω στο 70% της ουκρανικής βιομηχανίας, χερσαία πρόσβαση στην Κριμαία και στην Παραδνειστερία, (όπου ο ρωσικός στρατός έχει κληρονομήσει από την σοβιετία την μεγαλύτερη αποθήκη όπλων), δυνατότητα εξαγωγής αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία κα. Από τους 9 νομούς της "Νοτιο-Ανατολής", μόνο στους 4 δημιουργήθηκε αξιοπρεπές φιλο-ρωσικό Αντι-Μαϊντάν, και μόνο στο Λουγάνσκ και στο Ντονέτσκ κατάφεραν να ελέγξουν λιγότερο από το μισό της έκτασης των νομών τους. Μέχρι την μαζική είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις 24/9/2014 και μετά, οι φιλο-ρώσοι εξεγερμένοι, λόγω της διεξαγόμενης ΑΤΟ διαρκώς έχαναν έδαφος και έλεγχαν το πολύ 1/3 των νομών τους. Ωστόσο, ακόμα και τότε, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ συνέχιζαν (και συνεχίζουν) να αναφέρονται στις 2 Λαϊκές Δημοκρατίες ως "Νότιο-Ανατολή". 
  •  Το πόσο φούμαρο ήταν "ο αγώνας για ανεξαρτησία" φάνηκε από το γεγονός ότι η "ανεξάρτητη Κριμαία" σαν επιλογή στο δημοψήφισμα δεν υπήρχε καν. Υπήρχε μόνο "παραμονή στην Ουκρανία" και "Ενσωμάτωση στην Ρωσία". Για την ακρίβεια, υπήρχε αρχικά, αλλά μετά αφαιρέθηκε.
  • Γενικά οι 3 φράσεις κλειδιά "φασιστική χούντα", "Νότιο-Ανατολή" και "τιμωροί" όταν φιγουράρουν σε βίντεο ή φώτο υλικό, είναι ένδειξη της ρωσική ή φιλο-ρωσική καταγωγής του υλικού και ότι πιθανότατα έχει προπαγανδιστικό στόχο.
"Αντιφασισμός" και ρωσική σημαία στην κατειλημμένη Περιφέρεια του Λουγάνσκ
Ουκρανική προπαγάνδα
   Κρατώντας καταγωγή από την ίδια ολοκληρωτική μήτρα, την Σοβιετική Ένωση, και έχοντας ως κοινή κληρονομιά τις μεθόδους της KGB, θα ήταν παράλογο να υποστηρίξει κανείς ότι αν το ουκρανικό κράτος είχε την δυνατότητα και την ανάγκη, δεν θα εφάρμοζε το φάσμα των μεθόδων της ρωσικής προπαγάνδας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ρωσία με την ανάγκη της να δικαιολογεί τους πολέμους της στην Τσετσενία και Γεωργία, η Ουκρανία δεν είχε την ίδια ανάγκη για κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ ούτε και έκανε τις αντίστοιχες επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι, ότι ενώ η Ρωσία καιρό τώρα έχει 2 κρατικά αγγλόφωνα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ένα γαλλόφωνο, η Ουκρανία άνοιξε το πρώτο της αγγλόφωνο διεθνές κανάλι, μόλις στα τέλη Αυγούστου, λόγω της αντιπαράθεσης με την ρωσική προπαγάνδα.
   Σε μικρό βαθμό, χρησιμοποιούνται όλες οι ρωσικές μέθοδοι. Από τις πιο κοινές μεθόδους προπαγάνδας είναι η αποσιώπηση, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπερβολή, όταν πάνε κάπως καλύτερα, καθώς και το φόρτωμα στην Ρωσία όλων των προβλημάτων. π.χ. ο αποκλεισμός επί σειρά ημερών 2 διεθνών αυτοκινητοδρόμων από οικογένειες των ουκρανών στρατεύσιμων, ενάντια στην επιστράτευση, παρουσιάστηκε ως ύποπτη κίνηση που δεν θα μπορούσε παρά να οργανωθεί από ρώσους πράκτορες.
   Σχετικά άρθρα:
  • The Russia-Ukraine Internet Censorship War Rages On - August 5, 2014 
  • Ένα μεγάλο και ενδιαφέρον άρθρο που παρομοιάζει τον ρωσικό και ουκρανικό εθνικισμό, σε ένα σημείο του αναφέρεται στο πως τα "προοδευτικά" ουκρανικά media καλύπτουν ή νομιμοποιούν την παρουσία των φασιστών σε κάποια εθελοντικά τάγματα στο μέτωπο
    Look far right, and look right again

Προπαγάνδα των "Λαϊκών Δημοκρατιών"
   Περιορίζεται σε 1-2 τοπικά κανάλια που κατέλαβαν, ειδησεογραφικά σαιτ, και κανάλια στο youtube. Συνήθως περιλαμβάνει μικρά βίντεο με προφανή έλλειψη αντικειμενικότητας συνδυασμένα με συνεντεύξεις, κυρίως με διάφορους ένστολους οπαδούς του παν-σλαβισμού, της ορθοδοξίας και της Μεγάλης Ρωσίας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στην πλευρά των "Λαϊκών Δημοκρατιών" και της Κριμαίας

[Τελευταία προσθήκη 29/9/2014]
  • Where Ukraine’s separatists get their weapons — an in-depth investigation
  • Υποκλοπές της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) εδώ και εδώ (στα αγγλικά) σχετικά με την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας.
  • Who’s Who in the Donetsk People’s Republic - By Harriet Salem - July 1, 2014 | 9:00 pm
    [UPD]  Ο πρώτος στην λίστα, ο Gubarev που ανακυρήχθηκε "Λαϊκός Περιφεριάρχης του Ντονέτσκ" είναι πρώην μέλος της φασιστικής οργάνωσης "Ρωσική Εθνική Ενότητα". Μεταξύ άλλων υπήρξε διευθυντής 2 εταιριών, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των οποίων φιγουράρουν διάφοροι επιχειρηματίες κοντινοί στην "Οικογένεια" του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Viktor Yanukovich, και ένας υποψήφιος βουλευτής του κόμματος "Πανουκρανικό κόμμα πνευματικότητας και πατριωτισμού". Στις 12 Μαϊου 2014 ο Gubarev δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα 2/3 των φιλο-ρώσων αγωνιστών χρηματοδοτούνται από τον πλουσιότερο ολιγάρχη της Ουκρανίας και μέλος του "Κόμματος των Περιφερειών" Rinat Achmetov (ρωσικό άρθρο).
      Ο δεύτερος, ο Strelkov, είναι ρώσος υπήκοος και αναζητείται για εγκλήματα πολέμου στην Βοσνία. Εδώ, αγιάζει τα στρατεύματά του στο Slovyansk. Η μια σημαία είναι της μονάδας, η άλλη με τον Χριστό γράφει "Για την Πίστη. Για τον Τσάρο. Για την τρισενωμένη Ρωσία." Σε αυτό εδώ το (ρωσόφωνο) βίντεο, ένας άλλος ρώσος εθνικιστής σχολιάζει την παραίτηση του Strelkov από την θέση του Υπουργού Άμυνας της ΛΔΝτ, αποκαλώντας τον (στο 2:38): ".. είναι ένας πατριώτης της Πατρίδας του, ένας ρώσος ορθόδοξος μοναρχικός, ένας αυτοκρατορικός, και ρώσος εθνικιστής άμα θέλετε."
      Ο τέταρτος, ο Pushilin, αφού αυτο-ανακυρήχθηκε στο ανώτατο αξίωμα της ΛΔΝτ, μετά από 2 μήνες παραιτήθηκε, λόγω "ευρέσεως άλλης εργασίας". Διαδέχθηκε από τον Alexandr Antyufeev, αρχηγό της KGB Παραδνειστερίας το 1992-2012.
    [UPD]  O πέμπτος, Borodai, διορισμένος πρωθυπουργός της ΛΔΝτ, επίσης ρώσος υπήκοος, μαζί με τον Strelkov έγραφαν πατριωτικές και παν-σλαβικές κορώνες στην εθνικιστική εφημερίδα "Zavtra". Μετά από περίπου 3 μήνες πρωθυπουργίας, παραιτήθηκε για να γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός, μια αλλαγή, η οποία (μαζί με την παραίτηση του Strelkov και του Bolotov) προωθήθηκε για να φαίνεται ότι στην διοίκηση της Λαϊκής Δημοκρατίας βρίσκεται και κάνας ντόπιος, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία (τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη). Την θέση του πήρε στις 8 Αυγούστου 2014 ο Zacharchenko, ντόπιος, αρχηγός τοπικού παρατήματος της πατριωτικής οργάνωσης "Oplot". Σύμφωνα με μια πληροφορία από την "Oplot" του Ντονέτσκ με διάσπαση δημιουργήθηκε ο "Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός". Μεταξύ άλλων, ο Zacharchenko υπήρξε διευθυντής μερικών επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες των οποίων ήταν μέλη και βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών του πρώην προέδρου της Ουκρανίας (ρωσικό άρθρο).
    [UPD]   Το παραπάνω άρθρο, επίσης, παρατηρεί την ύπαρξη συγκεκριμένων περιόδων στην εναλλαγή της ηγεσίας των "Λαϊκών Δημοκρατιών": κατά την πρώτη περίοδο, στις αρχικές καταλήψεις κτιρίων στην Αν.Ουκρανία παρατηρήθηκαν να πρωταγωνιστούν άνθρωποι κοντινοί στην "Oικογένεια" του πρώην προέδρου Viktor Yanukovich (π.χ. Gubarev, στην δεύτερη περίοδο την παράσταση κλέβουν οι ρώσοι (π.χ. Borodai και Strelkov), ενώ στην τρίτη περίοδο, όταν η κατάσταση βαίνει προς συζητήσεις περί εκεχειρίας οι ρώσοι αποσύρονται και την θέση τους παίρνουν ντόπιοι "πολέμαρχοι" (π.χ. Zacharchenko, Plotnitskiy, Kononov).
    [UPD]   Ένας άλλος, ο διορισθείς Υπουργός Παιδείας ΛΔΝτ Igor Kostenok, επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στην διοίκηση επιχειρήσεων και οργανώσεων, συνιδρυτές των οποίων ήταν άτομα κοντινά στον πλουσιότερο ολιγάρχη της Ουκρανίας Achmetov και την "Οικογένεια": DPR Connections: The Lux Company and Yanukovych's 'Family'
  • Και λίγα λόγια για το αφεντικό του Borodai, τον Konstantin Malofeev, έναν υπερ-ορθόδοξο ρώσο ακροδεξιό ολιγάρχη.
    Putin’s ‘Soros’ Dreams of Empire as Allies Wage Ukraine Revolt
  • Ανάμεσα στους εξεγερμένους ρώσοι κοζάκοι και φασισταριό
    Insurgents Identified: The Green Men of VKontakte
  • Μονάδες του τακτικού ρωσικού στρατού υπάρχουν επιβεβαιωμένα σε διάφορα σημεία στην Αν. Ουκρανία, ωστόσο το θέμα πήρε διαστάσεις λίγες μέρες πριν, όταν ηττήθηκε ένα απόσπασμα ρώσων αλεξιπτωτιστών από την 76 μεραρχία, και εμφανίστηκαν πολύ πιο χειροπιαστές αποδείξεις. Δύο ρωσικά ΤΟΜΑ, πιάστηκαν άθικτα από την μάχη, όπου βρέθηκε ονοματικός κατάλογος των ρώσων φαντάρων και τι όπλα είχαν επιδοθεί στον καθένα, καθώς κι άλλα προσωπικά αντικείμενα (διαβατήρια, άδειες οδήγησης). Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε παρουσία. Οι ίδιοι φαντάροι από την 76η μεραρχία αλεξιπτωτιστών από το Πσκοβ, πρώτα είχαν σταλεί στην Κριμαία, εξ'ου και παρασημοφορήθηκαν από τον Πούτιν με μετάλλιο "για την επιστροφή της Κριμαίας"
    • Σχετικές φωτογραφίες και κάποιες πληροφορίες από μια δημοσιογράφο που βρίσκεται μόνιμα εκεί κοντά.
    • Οι περισσότεροι από αυτούς που αναγράφονται στους καταλόγους έχουν λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια. Είναι όντως φαντάροι κ αλεξιπτωτιστές, οι περισσότεροι έχουν να μπουν από 15-16 Αυγούστου, ενώ σε προφίλ κάποιων οι συγγενείς και οι φίλοι ανοιχτά παραδέχονται τον θάνατό τους και τους εύχονται συλλυπητήρια: screenshots εδώ και εδώ
    • ενώ στην Ρωσία, οι δημοσιογράφοι κάθε μέρα ανακαλύπτουν και άλλες κηδείες αντρών από την συγκεκριμένη μεραρχία. (1,2,3,4,5 - ρωσικά) ή και από άλλες (1,2,3-ρωσικά)
    • οι περισσότερες κηδείες είναι "κρυφές", σε αυτό το βίντεο ρώσοι δημοσιογράφοι, που πήγαν να παρευρεθούν σε μια τέτοια κηδεία, δέχονται επίθεση.
    • Σε αυτήν την συνέντευξη στα ρωσικά, που δίνουν μητέρα και νύφη ρώσου ΕΠ.ΟΠ, που γύρισε σε φέρετρο, λένε ότι στα τελευταία του τηλεφωνήματα έλεγε "Μας στέλνουν στον πόλεμο. Πηγαίνουμε ως εξεγερμένοι" και "Μαμά, μας στέλνουν στο Ντονέτσκ. Μας στέλνουν να βοηθήσουμε τους εξεγερμένους." Το άρθρο αναφέρει, ότι μαζί του στην ουκρανική πόλη Snizne πέθαναν 120 και τραυματίστηκαν 450 ρώσοι φαντάροι. Και ότι "Εντολή να περάσουν τα σύνορα έφτασε στις 11 Αυγούστου. Όσους αρνούνταν η διοίκηση έβριζε, εξευτέλιζε και απειλούσε με ποινικές διώξεις. Διέταξαν να παραδώσουν όλα τα επίσημα έγγραφα και τα κινητά τους, να βγάλουν τις στολές και να φορέσουν απλή παραλλαγή, πάνω στα οχήματα να καλύψουν τους αριθμούς και τα διακριτικά τους."
  • Λίγες μέρες αργότερα, κατά την διάρκεια ρωσικής εισβολής και επίθεσης στις 24-25/8/14, την οποία τα ρωσικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ως αντεπίθεση των φιλο-ρώσων ανταρτών σε όλα τα μέτωπα, συλλαμβάνονται άλλοι 10 ρώσοι αλεξιπτωτιστές από την 98η μεραρχία. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά παραδέχεται ότι είναι όντως ρώσοι φαντάροι και κάνει μια δήλωση του στυλ: πως κάνετε έτσι, περιπολούσαν τα σύνορα και χάθηκαν.
    http://www.bbc.com/news/world-europe-28934213
  • Μια μέρα μετά, η διοίκηση της 98ης μεραρχίας ανακοίνωσε στους συγγενείς, ότι "μετά από τυχαία σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό" οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές που "χάθηκαν" 17 χλμ μέσα στην ουκρανική επικράτεια, έχουν 2 νεκρούς, 10 τραυματίες και 9 συλληφθέντες. (άρθρο στα ρωσικά)
  • Διάφορες επιτροπές μανάδων ρώσων στρατευμένων, έφτιαξαν μια λίστα με 400 νεκρούς και τραυματισμένους φαντάρους (άρθρο στα ρωσικά)
  • Την επόμενη μέρα μετά την δημοσίευση της λίστας, η ΜΚΟ "Μητέρες στρατιωτών της Αγ.Πετρούπολης" χαρακτηρίστηκε από τις ρωσικές αρχές ως "ξένος πράκτορας".
    Russian NGO branded as “foreign agent” after reporting on Russian military action in Ukraine
  • Μετά "χάθηκαν" μερικοί ακόμα αλεξιπτωτιστές. Οι συγκεκριμένοι λέγεται ότι παραδόθηκαν μόνοι τους, όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για ασκήσεις, όπως τους είχαν πει οι ανώτεροι.
    https://www.youtube.com/watch?v=SbA8wbAvo8E&feature=youtu.be
  • Russian Paper Vedomosti Asks Hard Questions of Defense Ministry About Soldiers' Deaths in Ukraine
  • Ενώ σε αυτό το βίντεο που ανέβηκε στις 4/9 βλέπουμε ξεκάθαρη αλλαγή τακτικής από την ρωσική κρατική τηλεόραση. Προβάλλεται επιδεικτικά σε ρωσικό αγγλόφωνο κανάλι μια μονάδα, η οποία σύμφωνα με τα σύμβολα που φοράνε, την σημαία και τις επιγραφές πάνω στο όχημα, υπάγεται στις Ειδικές Δυνάμεις της Στρατιωτικής Κατασκοπείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας. Που πήγε η πλήρης άρνηση της οποιασδήποτε ανάμειξης της Ρωσίας; Μάλλον ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα πριν 5/9, όταν υπογράφηκε η εκεχειρία ανάμεσα στην Ουκρανία και τις "Λαϊκές Δημοκρατίες".
  • Επίσης, κυκλοφορούν άπειρα ερασιτεχνικά βιντεάκια σαν κι αυτό με μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων σε πόλεις Αν.Ουκρανίας κοντά στα σύνορα. Ή καλύτερα αυτό, με ατέλειωτο κονβοϊ ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
  • 2 άγγλοι δημοσιογράφοι, που ήρθαν στα ουκρανικά σύνορα για να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με το ανθρωπιστικό κονβόϊ, ανακαλύπτουν (ω, θαύμα) ότι τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα διαπερνούν τα ουκρανικά σύνορα
    http://www.theguardian.com/world/2014/aug/14/russian-military-vehicles-enter-ukraine-aid-convoy-stops-short-border
  • Μετά από το προηγούμενο οι πολωνοί δημοσιογράφοι αποφασίζουν να έχουν ακόμα καλύτερη εικόνα, και βιντεοσκοπούν βράδυ κοντά στα σύνορα:
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/artyleria-wozy-opancerzone-i-bron-przeciwlotnicza-ruchy-rosjan-przed-kamera-tvn24,460025.html

    (το άρθρο είναι στα πολωνικά, τα βίντεο μιλούν από μόνα τους).
  • Αν και ήταν γνωστό ήδη από τον Απρίλιο -Μαϊο, ότι οι ρώσοι περνάνε τα σύνορα για να πολεμήσουν, τότε ακόμα χωρίς στρατιωτικά οχήματα
    http://www.theguardian.com/world/2014/may/31/ukraine-russia-porous-border-guns-fighters?
  • 'Ukrainian Rebels' Aren't Ukrainian or Rebels - By Casey Michel - Jul. 28 2014 20:37
    Ένα αντι-ρωσικό άρθρο, που ωστόσο συνοψίζει τα πιο hot ζητήματα up to the point
  • Το απόλυτο τσίρκο: οι ηγέτες της ΛΔΝτ μαλώνουν μπροστά σε κάμερες με έναν νεοσταλινικό φιλο-πουτινικό απεσταλμένο, που λειτουργεί ως διάμεσος, για το αν η Μόσχα στέλνει 'η όχι όπλα. Ο καυγάς καταλήγει στο ότι όπλα προφανώς και έρχονται, αλλά δεν είναι της ποιότητας και σε ποσότητα που θα ήθελαν οι φιλο-ρωσοι αντάρτες. Ο διάμεσος υπόσχεται να το δουλέψει αυτό (βίντεο στα ρώσικα).
  • Οι ίδιες οι ειδικές δυνάμεις των ρώσων, προφανώς όχι χωρίς έγκριση από πάνω, δημοσίευσαν βίντεο-αναφορά με τα κατορθώματά τους στην Κριμαία.
    Ιδού τα "ευγενικά πράσινα ανθρωπάκια", όπως τους ονόμαζαν τα ρωσικά ΜΜΕ:
    https://www.youtube.com/watch?v=rezSxNnqvK8
  • Πως ξεκίνησε το ένοπλο κομμάτι της αντιπαράθεσης: στις 27 Φεβρουαρίου "Ομάδες αυτο-άμυνας της Κριμαίας", όπως της αποκάλεσε ο Πούτιν, καταλαμβάνουν το κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας: https://www.youtube.com/watch?v=Sr1wxqt_3So
  • Ένα πολύ καλό ρεπορτάζ, και αρκετά πολύπλευρο, από την Κριμαία στις 4/9/2014.
    Crimea: Welcome to Russia 
  • Με αφορμή τις φωτογραφίες που ανέβαζε στα σόσιαλ μίντια ένας ρώσος αλεξιπτωτιστής, ο οποίος επέστρεψε στην Ρωσία από την Αν.Ουκρανία χωρίς πόδια, στις οποίες τον Μάρτιο φιγουράρει στην Κριμαία με στολή της ουκρανικής ειδικής κατασταλτικής μονάδας "Berkut", ουκρανοί χρήστες του ίντερνετ βρήκαν και άλλους με παρόμοιες φωτογραφίες. Οι μονάδες "Berkut" συμμετείχαν ενεργά στην καταστολή του Μαϊντάν, και φημολογείται ότι αυτές, μαζί με την SBU, ευθύνονται για τις δολοφονίες 70 διαδηλωτών. Κάποιοι από αυτούς φιγουράρουν με παράσημο "για την επιστροφή της Κριμαίας". Αυτό το εύρημα καθιστά όχι και τόσο απίθανες τις μέχρι τώρα "ουκρανικές θεωρίες συνωμοσίας" περί ρώσων στρατιωτών που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές στο Μαϊντάν. Υλικό στα ρωσικά, άρθρο στα ουκρανικά,με φωτογραφίες.


Τα social media προδίδουν ρώσους αλεξιπτωτιστές, που πιάστηκαν στην Αν.Ουκρανία
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Σχετικά με την καταστολή και εγκλήματα μίσους...

[Τελευταία προσθήκη 15/11/2014]

Από την ρωσική εξουσία στην Ρωσία και στην Κριμαία:
  • Repression against Crimean activists
  • Μια αγωνίστρια από την Κριμαία δίνει συνέντευξη στα ρωσικά, όπου συγκρίνει την καταστολή που δέχονταν τα διάφορα κινήματα στην χερσόνησο από την ουκρανική αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες και αυτήν που δέχονται τώρα από την ρωσική εξουσία, και καταλήγει ότι τώρα είναι ασύγκριτα πιο καταπιεστικό το περιβάλλον, απαγορευτικό για κάθε κινηματική δράση. Όσοι είναι αντίθετοι στις ρωσικές κινήσεις, είτε είναι ακροδεξιοί είτε αναρχικοί, φορτώνονται με κατηγορίες για συμμετοχή στον "Δεξιό Τομέα"
    "Τώρα στην Κριμαία, ο καθένας, που με κάποιον τρόπο ανοιχτά δηλώνει την θέση του, αν αυτή ξεχωρίζει από την κρατική γίνεται "εχθρός του λαού", επικίνδυνος για το καθεστώς και αυτομάτως βρίσκεται υπό επιτήρηση. Είμαι σίγουρη ότι στα ράφια με αρχεία της SBU, που τώρα έγινε FSB, όπου βρίσκονται οι ατομικοί φάκελοι, απλά αφαίρεσαν το διαχωριστικό που χώριζε τους δεξιούς από τους αριστερούς. Και σε όλο το ράφι κρέμασαν μια ταμπέλα που γράφει "εξτρεμισμός"." - (ρωσικός τρομονόμος)
  • Άλλη μια παρόμοια περίπτωση με λευκορώσο αναρχικό, που συμμετείχε στο Μαϊντάν του Κιέβου τον Φεβρουάριο και μετά τον Μάρτιο πήγε να επισκεφτεί συγγενείς του στην Ρωσία. Στην Ρωσία τον συνέλαβαν για την μαυροντυμένη εμφάνισή του, και του φόρτωναν "συμμετοχή στον Δεξιό Τομέα, μαζί με άλλα 2-3 άτομα που διέφυγαν της σύλληψης" - γράφει στο σαιτ λευκορώσων αναρχικών (ρωσικά)
  • [UPD]  Το "Coming Back" είναι ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ του AlJazeera, που καλύπτει το ιστορικό κενό από τον βίαιο εκτοπισμό των τάταρων από την Κρίμαια, από τον Στάλιν το 1944, μέχρι και την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
  • Crimea: March of the Tatars - Ρεπορτάζ σχετικά με διαμαρτυρίες των Τάταρων στην Κριμαία, καταστολή από την ρωσική αστυνομία και εξαφανίσεις διαδηλωτών την άνοιξη 2014.
  • [UPD] Crimean Tatars: Embrace Russia or leave your homeland - 18 May 2014
  • Με τις εκλογές στην Κριμαία να πλησιάζουν, τα γραφεία της ταταρικής κοινότητας στην Κριμαία βανδαλίστηκαν με στοχάδια, σύμφωνα με άρθρο και βίντεο (αγγλικά) - 1/9/2014.
  • More armed searches of Crimean Tatar homes - 6/9/2014
    Σχετικά με αστυνομικές έρευνες σε σπίτια τατάρων.
  • [UPD] Threatened, Raided, And Exiled: Opposing Putin In Crimea - Sept. 27, 2014
    Αναλυτικό άρθρο για κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας, χωρίς ιδιαίτερη εστίαση στην καταστολή που δέχονται.
  • [UPD] Crimea’s Gay Community Moves Out as Russian Homophobia Sets In - Oct. 15, 2014
    Λίγα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της gay κοινότητας στην Κριμαία
  • Ο πρώτος και ο μοναδικός συμμετέχον της αντι-πολεμικής διαδήλωσης το πρωί 28/8 στην Μόσχα, μετά την εκτεταμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24-25-26/8/14, η οποία παρουσιάστηκε από τα ρωσικά μίντια ως "αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα των φιλο-ρώσων εξεγερμένων", συλλαμβάνεται από την ρωσική αστυνομία.
    http://ph.livejournal.com/54547.html
    (ρωσικά - πολλές φωτογραφίες). Το απόγευμα ήρθαν και κάποιοι άλλοι λίγοι, αλλά τους μάζεψαν και αυτούς:
    https://www.youtube.com/watch?v=RTAWgT19AfY&list=UUeiXfqUW_89Jd2_EJNudRDg&index=1
    Γενικά, υπάρχουν πολλά άρθρα για συλλήψεις ή προσαγωγές ανθρώπων στην Ρωσία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ρωσική επιθετικότητα ή φορούσαν ρούχα με ουκρανικά σύμβολα. 
    Οι Τάταροι της Κριμαίας συγκρούονται με τους υποστηρικτές της Ρωσίας,
    μπροστά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας. 26/2/14
    Photo by Reuters / Baz Ratner
Από ένοπλους στις φιλο-ρωσικές Λαϊκές Δημοκρατίες:
  • Missing Civilian Bodies found in Mass Graves: Russian Roulette (Dispatch 63)
  • Amnesty International: Ukraine: Mounting evidence of abduction and torture 11 July 2014
    Στο τέλος του άρθρου μιλάει και για την ουκρανική πλευρά των βασανιστηρίων.
  • Human Rights Watch: Ukraine: Rebel Forces Detain, Torture Civilians 28/8/2014

  • HRW Dispatches: Marking Ukrainian Independence Day with a Laws-of-War Violation - Οι φιλο-ρώσοι βάζουν τους ουκρανούς αιχμαλώτους να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης, την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ενώ σε αυτό το αγγόφωνο ρεπορτάζ δείχνουν κι άλλη μικρότερη ομάδα αιχμαλώτων στην πόλη Snizne.
  • Επίσης, ουκρανοί αιχμάλωτοι χρησιμοποιούνται για δημόσια έργα
    https://www.youtube.com/watch?v=LuCw96PNxzo
  • Η απαγωγή ουκρανών από περιοχές που ελέγχονται από τους φιλο-ρώσους αντάρτες, από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, και μεταφορά τους στην Ρωσία με σκοπό να δικαστούν με μούφα κατηγορίες, καταγράφηκε 2-3 φορές. Ιδού η πιο γνωστή:
    Ukraine crisis: Foreign Ministry claims pilot was abducted and taken to Russian prison by pro-Moscow rebels - Thursday 10 July 2014 και εδώ 
  • Οι φιλο-ρώσοι επέβαλαν ένα μέτρο που το λένε "υποχρεωτική επιστράτευση για την προστασία της Πατρίδας από την ουκρανική χούντα", ουσιαστικά πρόκειται για απαγωγές ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας και εξαναγκασμός τους σε καταναγκαστικές εργασίες (κυρίως κατασκευή οχυρωματικών έργων των φιλο-ρώσων. Υπάρχει και σχετική αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με αυτό) - A surreal week with the Donetsk rebels - By Guy Chazan
  • Αναφορά (5/9) σχετικά με απαγωγές και καταναγκαστική εργασία:
    Human Rights Watch -Ukraine: Rebels Subject Civilians to Forced Labor
    "... the self-proclaimed Donetsk People’s Republic (DPR) typically hands out between one and four weeks of “corrective labor” as punishment for minor infractions that require no military court review. ... people suspected of serious crimes are sometimes forced to dig trenches, clean military bases, and carry out manual tasks at checkpoints. ..."
  • Γενικά, υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα, όλα στα ρωσικά και ουκρανικά, που μιλάνε για απαγωγές (ή και εκτελέσεις) από τους φιλο-ρώσους στις περιοχές που ελέγχουνε, καθολικών, προτεσταντών ή και ορθόδοξων (όσων δεν αναγνωρίζουν το πατριαρχείο της Μόσχας) παπάδων. Κάτι σχετικό στα αγγλικά υπάρχει εδώ. Άλλωστε, οι "Λαϊκές" Δημοκρατίες που ίδρυσαν (με την ενεργώ συμμετοχή και την βοήθεια του ΚΚΟυκρανίας) είναι εξ ορισμού ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ του πατριαρχείου της Μόσχας, το γράψαν και στο σύνταγμά τους. Στην ρωσική Κριμαία, επίσης, κάποιες ορθόδοξες εκκλησίες του πατριαρχείου του Κιέβου και κάποια ταταρικά μουσουλμανικά σχολεία είτε δέχθηκαν επίθεση από κοζάκους και παραστατιωτικούς είτε έρευνες από ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας.
  •  Στις αρχές ακόμα, όταν μόλις καταλήφθηκε από ένοπλους το Slovyansk, είχε εκδιωχθεί πλήρως μετά από ένοπλες επιθέσεις και πλιάτσικο η κοινότητα των Ρομά της πόλης. Ο αυτοανακυρηχθείς "λαικός δήμαρχος"-στρατάρχης των φιλο-ρώσων της περιοχής, δήλωσε, πως στους Ρομά έκαναν επιχείρηση ενάντια στα ναρκωτικά.
      Την ίδια περίοδο, στο Ντονέτσκ μοιράστηκαν έξω από συναγωγές προκηρύξεις, οι οποίες καλούσαν τους εβραίους της περιοχής να έρθουν να δηλωθούν για να καταγραφούν σε καταλόγους στο κατειλημμένο δημαρχείο στις "αρχές" της ανακηρυχθείσας "Λαικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" μαζί με όλα τα έγγραφα που βεβαιώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις εκτός Ουκρανίας, οι  "αρχές" της ΛΔΝτ μίλησαν για προβοκάτσια.
    Pro-Russian Separatists Loot, Assault Romani in Sloviansk
  • [UPD]  Σε κάποιες από τις στρατιωτικές μονάδες των φιλο-ρώσων, υπάρχουν ανήλικοι στρατιώτες
    Donetsk terrorists openly recruit child soldiers
    - 2/08/2014
    New Russian Recruits: Child Soldiers and Graham Phillips
 Από ουκρανικά σώματα ασφαλείας, εθελοντικά τάγματα και παραστρατιωτικές ομάδες:
  • Με αφορμή την κατάσταση στην Αν. Ουκρανία, η ουκρανική Βουλή πέρασε έναν νόμο, με τον οποίο δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία, για να "αυξήσει την αποτελεσματικότητά της". Επιτρέπεται προφυλάκιση μέχρι 30 μέρες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες και άλλα τέτοια ωραία. Την ώρα που τα εθελοντικά τάγματα, χωρίς να έχουν καμία νομική αρμοδιότητα και δυνατότητα να κρατάνε και να φυλακίζουν κόσμο, κρατάνε αιχμαλώτους σε άτυπα μέρη φυλάκισης, χωρίς να τους παραδίδουν στην εισαγγελία, για να μπορούν να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους σε περίπτωση που πιαστούν δικοί τους.
  • Amnesty International: Ukraine: Mounting evidence of abduction and torture 11 July 2014
    Στο τέλος του άρθρου μιλάει και για την ουκρανική πλευρά των βασανιστηρίων.
  • Ukraine: Abuses and war crimes by the Aidar Volunteer Battalion in the north Luhansk region

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Σχετικά με τα εθελοντικά τάγματα και την σύνθεσή τους

[Τελευταία προσθήκη 26/11/2014]
   Μετά την φυγή του παλαιού προέδρου και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, το ουκρανικό κράτος αναγκάστηκε από την πίεση των συνθηκών (μη έτοιμος παρηκμασμένος στρατός, τέρμα διεφθαρμένη αστυνομία που πολλές φορές ταύτιζε τα συμφέροντά της με αυτά του παλαιού καθεστώτος, όπως φάνηκε και από την σε ποσοστό 50% και βάλε στήριξη των φιλο-ρώσων ανταρτών από την αστυνομία στην Ανατολική Ουκρανία) να επιτρέψει την σύσταση "εθελοντικών ταγμάτων" για να μπορεί να έχει περισσότερα και πιο πιστά ένοπλα σώματα στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ο όρος τάγμα, συνήθως, δεν σημαίνει κάποιον συγκεκριμένο αριθμό ανδρών.
   Αυτά τα εθελοντικά τάγματα υπόκεινται είτε στο υπουργείο εσωτερικών (αστυνομία και εθνοφρουρά) είτε ως τάγματα "περιφερειακής άμυνας" στο υπουργείο αμύνης, αλλά στο εσωτερικό τους (και όχι μόνο) διατηρούν μια σχετική αυτονομία. Τα πρώτα εθελοντικά τάγματα που δημιουργήθηκαν (από τα περίπου 60 σύνολο) στελεχώθηκαν από εθελοντές που συμμετείχαν στο Μαϊνταν του Κιέβου και των επιμέρους πόλεων (ανάμεσά τους και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων), διαφόρων ειδών πατριώτες, άτομα που αντιδρούν στην εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, πολίτες που πιστεύουν ότι έτσι θα πατάξουν την διαφθορά στην αστυνομία, αγανακτισμένοι επιχειρηματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν λόγω της δράσης των φιλο-ρώσων κλπ. 
DIY θωρακισμένη νταλίκα του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Κάποια εθελοντικά τάγματα, που αποτελούνται κατά πλειοψηφία από άτομα του Μαιντάν διατηρούν περισσότερα στοιχεία ελευθερίας εντός τους. Τα τάγματα αυτά από το κράτος παίρνουν εκπαιδευτές και τον βασικό οπλισμό, όλα τα άλλα τα βρίσκουν από χορηγούς, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για στρατιωτικά οχήματα, ειδικά στην αρχή, είχαν αγροτικά, στα οποία τοποθετούσαν πολυβόλο και νταλίκες με αυτοσχέδια θωράκιση. Αυτό μέχρι τις 26/8, όταν μετά από ρωσική επίθεση με τεθωρακισμένα ακόμα και σε σημεία όπου δεν υπήρχαν εδώ και μήνες φιλο-ρώσοι αντάρτες (προς Μαριούπολη μεριά), το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει βαρύ οπλισμό στα εθελοντικά τάγματα και την εθνοφρουρά, από τις κρατικές αποθήκες. Στα μέσα Νοεμβρίου 2014 τα εθελοντικά τάγματα περιφερειακής άμυνας, μετά από απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, έπρεπε να επιλέξουν είτε να ενταχθούν στον στρατό ξηράς και υπό την άμεση διοίκησή του, ως πεζικό είτε να πάψουν να υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν ένα μέρος της αυτονομίας που διαθέτουν, στελεχώνονται κεντρικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος (πχ. λευκό ποινικό μητρώο, καλή φυσική κατάσταση.)

  
Κάποια μέλη του "Azov" με σημαία,
που γράφει "Misanthropic Division"
   Λοιπόν, ένα από αυτά τα τάγματα, το "Azov" (αρχικά "εθελοντικό τάγμα ειδικού σκοπού της αστυνομίας"), έχει σχηματιστεί με πρωτοβουλία και είναι στελεχωμένη σε μεγάλο βαθμό από ακροδεξιούς. Αυτό προδίδουν τα σύμβολά τους (πχ το έμβλημα), τα συνθήματα που φωνάζουν διαρκώς, οι συνεντεύξεις που δίνουν, το γεγονός ότι ο διοικητής τους είναι ο ιδρυτής της νεο-φασιστικής οργάνωσης "Ουκρανός Πατριώτης", η οποία με την σειρά της είναι το μαχητικό κομμάτι της άκρο-δεξιάς οργάνωσης "Social-National Assembly" (αποτέλεσε μια εκ των 4 συνιστωσών του Δεξιού Τομέα, σε κάποια φάση). Περισσότερα μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στο αγγλόφωνο προφίλ του τάγματος στο ρωσικό social medium. Το "Azov" ξεκίνησε ως παραστρατιωτική ακροδεξιά ομάδα μερικών δεκάδων ατόμων που ήθελαν να αντιδράσουν στις ενέργειες των φιλο-ρώσων. Στην πορεία νομιμοποιήθηκε ως εθελοντικό τάγμα της αστυνομίας και έφτασε να έχει δύναμη περίπου 400 ανδρών. Επιχειρεί στο νότιο κομμάτι της αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης, οπότε μετά την κατάληψη της Μαριούπολης από την ΛΔΝτ και μέχρι τις 24/9/2014 δεν συμμετείχε πολύ ενεργά στην ΑΤΟ, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν πολύ βορειότερα. Σχετικό υλικό:
Μερικά ακόμη μέλη του "Azov"
   Ωστόσο, μετά την μαζική ρωσική εισβολή στην Αν. Ουκρανία μετά τις 24/9/2014, όπου το ένα σκέλος της εισβολής των ρωσικών τεθωρακισμένων ήταν προς την μεριά της Μαριούπολης, οι άντρες του τάγματος "Azov" άρχισαν να αποκτούν το προφίλ των "υπερασπιστών" και "λαϊκών ηρώων", και οι στάση των κατοίκων απέναντί τους έγινε πολύ θετικότερη. Μια από τις αιτίες ήταν το ότι η κύρια μάζα των ουκρανικών στρατευμάτων ήταν αλλού, λόγω του ότι δεν υπήρχαν φιλο-ρώσοι εξεγερμένοι στις περιοχές γύρω από την Μαριούπολη επί μήνες και η ρωσική εισβολή στην συγκεκριμένη περιοχή τους αιφνιδίασε. Έτσι, το εθελοντικό τάγμα "Azov", παρουσιάστηκε να είναι επί 1 περίπου εβδομάδα σχεδόν το μόνο σοβαρό εμπόδιο για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό. Ο δεδηλωμένος αντι-ρωσισμός τους και η εθνικιστική τους ιδεολογία δεν επέτρεπε "να παραδίδουν ουκρανικά εδάφη χωρίς σοβαρές μάχες, όπως έκανε ο τακτικός ουκρανικός στρατός", με αποτέλεσμα καθημερινούς νεκρούς και τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτή η εξέλιξη άρχισε να νομιμοποιεί και να εξωραΐζει το ακροδεξιό τάγμα στα μάτια του τοπικού πληθυσμού, αλλά και γενικότερα στην Ουκρανία, μέσω των ΜΜΕ. Σχετικό υλικό:
Μέλη του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Μέσα στις εβδομάδες που ακολούθησαν τις 24/9, όσο η απειλή για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό ήταν αρκετά υψηλή, στην (κυρίως φιλο-ρωσική) πόλη πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα φιλο-ουκρανικά συλλαλητήρια για τα δεδομένα της πόλης (άρθρο στα ρωσικά, φώτο + βίντεο), κατά την διάρκεια των οποίων άνθρωποι οργανώθηκαν για το σκάψιμο αναχωμάτων γύρω από την πόλη και άλλοι εντάχθηκαν στο "εθελοντικό τάγμα περιφερειακής άμυνας" "Μαριούπολη" την σύσταση και την εκπαίδευση του οποίου ανέλαβε το "Azov". Η πρώτη φουρνιά εθελοντών στο εθελοντικό τάγμα "Μαριούπολη" είχε έναν αριθμό ακροδεξιών Ultras Hooligans τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Σχετικό υλικό:

Ιταλός εθελοντής Francesco,
του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Παρότι το νομικό πλαίσιο της Ουκρανίας απαγορεύει στους μη έχοντες την ουκρανική υπηκοότητα να συμμετέχουν στα ένοπλα σώματα του κράτους, λόγω της αυτονομίας, που έχουν τα εθελοντικά τάγματα, στο "Azov" φαίνεται να συμμετέχουν ακροδεξιοί εθελοντές από την Λευκορωσία, Ιταλία, Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αναλυτικά τα παρουσιάζει αυτό το άρθρο στα ιταλικά και στα ρωσικά. Ενώ σύμφωνα με αυτό το άρθρο στα αγγλικά, υπάρχουν και άτομα από Ιρλανδία και Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο (ρωσικά), στο "Azov" συμμετέχει και ένας antifaς, ενώ άλλοι 10 είναι διάσπαρτοι σε άλλα εθελοντικά τάγματα, με τους περισσότερους να βρίσκονται στο εθελοντικό τάγμα της εθνοφρουράς "Donbass". Στα μέσα Νοεμβρίου διατάχθηκε η υπαγωγή του "Azov" από την αστυνομία στην Εθνοφρουρά, κάτι που συνεπάγεται καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό, ενώ θα έχει βάσεις σε Κίεβο και Μαριούπολη. Σχετικό υλικό:
Άλλα άρθρα που κυκλοφορούν, δείχνουν την συμμετοχή στα εθελοντικά τάγματα γεωργιανών (1), λευκορώσων (1,2,3), ρώσων (1) και τσετσένων (που έχουν αντι-Πουτινικη στάση) (1, 2) εθελοντών, με ή χωρίς ουκρανική υπηκοότητα. Υπάρχει κι ένας ισπανός. Στο  "Donbass", υπάρχει κι ένας αφρο-σοβιετικός (ρωσόφωνος μαύρος- παιδί διεθνιστικού γάμου ανάμεσα σε αφρικανό κομμουνιστή και σοβιετική γυναίκα επί ΕΣΣΔ), ενώ ανάμεσα στους επιταχθέντες για τις ανάγκες των προσωρινών χειρουργείων στην περιοχή της ΑΤΟ, φοιτητές της ουκρανικής ΣΣΑΣ Ιατρικής, υπάρχουν και μερικές αφρικανές φοιτήτριες. Η ρωσική προπαγάνδα απομονώνει τις φωτογραφίες τους από τα βίντεο που δημοσιεύονται και προβάλλει δελτία ειδήσεων με τίτλους "αμερικανικός στρατός/μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό της Ουκρανίας."

   Ο Δεξιός Τομέας, αυτός καθ'εαυτός, πέρα του ότι έχει άτομα σε διάφορα επίσημα εθελοντικά τάγματα, έχει και ένα ανεπίσημο (μη σχετιζόμενο και μη προμηθευόμενο από κρατικές υπηρεσίες) εθελοντικό τάγμα, το "εθελοντικό ουκρανικό σώμα "Δεξιός Τομέας"". Χρησιμοποιούν ως βάση μια εγκαταλελειμμένη παιδική κατασκήνωση κοντά με τα σύνορα με τον νομό του Ντονέτσκ, η οποία τους παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια του Ντιπροπετροβσκ. Αυτό το ρωσικό άρθρο, μιλάει για αρκετές γυναίκες, σε διάφορους ρόλους στην βάση και στα ένοπλα σώματα του Δεξιού Τομέα, ανάμεσά τους και μια 54χρονη συνταγματάρχης του γεωργιανού στρατού. Με μερικά βανάκια και αγροτικά και με ελαφρύ οπλισμό, τον οποίον υποτίθεται ότι πήραν από τους φιλο-ρώσους εξεγερμένους στις μάχες, προσπαθούσαν να χώνονται μόνοι τους υποστηρικτικά σε επιχειρήσεις που διεξάγει ο ουκρανικός στρατός, και τις ανεβάζουν στο ίντερνετ με πομπώδη τίτλους τύπου "Ο Δεξιός Τομέας απελευθερώνει την τάδε πόλη", όπου βέβαια όλη την βρώμικη δουλειά την κάνει ο ουκρανικός στρατός. Ο αρχηγός του Δεξιού Τομέα, Dmitro Yarosh, συμμετέχει σε αρκετές από αυτές. Προσπαθούν να χτίσουν την εικόνα των "μαχητών για την ελευθερία", μπας και αυξηθούν τα ποσοστά τους, τα οποία στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον μήνα που ακολούθησε της προεδρικές εκλογές, για τις οποίες ο Δεξιός Τομέας έγινε κόμμα, είχαν κολλήσει στο 1%. Οι στρατιωτικοί δεν αντιδρούν, η παρουσία 30 εξτρά πολυβόλων στις μάχες δεν τους χαλάει καθόλου. Ενώ, άρθρα του Αυγούστου μιλάνε για συντονισμό δράσεων Δεξιού Τομέα και διοίκησης ΑΤΟ.
    Αυτήν την γελοία, αλλά σχετικά πετυχημένη, προσπάθεια για image making του Δεξιού Τομέα, την παίρνουν τα ρωσικά μίντια και την κάνουν λάστιχο, προβάλλοντας την υποτιθέμενη παρουσία και αιτιότητα του Δεξιού Τομέα πίσω από οτιδήποτε κινείται και συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία.
    Στα μέσα Αυγούστου 2014, επειδή: 1ον) ένα ολόκληρο λεωφορείο με ένοπλους του Δεξιού Τομέα βγήκε σε ένα χωριό όπου υπήρχε μπλόκο των φιλο-ρώσων, πολλοί γκαζώθηκαν και 12 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, το Υπ. Εσωτερικών για να μην ταΐζει κι άλλο την ρωσική προπαγανδιστική μηχανή, τους έγραψε όλους με πισινή ημερομηνία σε εθελοντικά τάγματα, και καλά "είναι νόμιμα μέλη των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας, και δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά πιστεύω του καθενός. Κάποιοι θα μπορούσαν να είναι και ακροδεξιοί" και 2ον) ένας στρατηγός της αστυνομίας διέταξε να συλλαμβάνονται τα μέλη του Δ.Τομέα σε περιοχές εκτός ζώνης ΑΤΟ, κι όντως είχαν συλληφθεί διάφορες ομάδες σε διάφορες πόλεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλει ο Δ.Τομέας απειλητικές δηλώσεις κατά του Κιέβου, και εν τέλει το υπουργείο επέβαλλε έναν συμβιβασμό, για να διατηρηθεί η "εθνική ενότητα" στο μέτωπο: τα άτομα που είχαν συλληφθεί αφήνονται, αλλά ο Δ.Τομέας απαγορεύεται να βγάζει εκτός της ζώνης ΑΤΟ τα όπλα που έχει και υποχρεούται να εγγράψει τα μέλη του, που είναι στο μέτωπο, σε νόμιμα εθελοντικά τάγματα. Καθώς και να ενημερώνει την SBU για τις μετακινήσεις του.
   Ένα πολύ καυτό ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο Δεξιός Τομέας, κρατάει στην βάση του και ανακρίνει φιλο-ρώσους αιχμαλώτους που "συλλαμβάνει". Επίσημη απάντηση είναι ότι "τους συλλαμβάνουμε και τους παραδίδουμε στην αστυνομία", ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάγεται σε κάποια επίσημη κρατική δομή, δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος επί αυτού.


Αυτοσχέδια στρατιωτικά οχήματα του ακροδεξιού εθελοντικού τάγματος "Sich"
   Ακολουθώντας με καθυστέρηση μηνών, την πρωτοβουλία του Δεξιού Τομέα, να στελεχώνει με άτομά του τα διάφορα εθελοντικά τάγματα, και να έχει δικό του, το άλλο ακροδεξιό κόμμα, το "Svoboda", που έχει 35 βουλευτές στην ουκρανική Βουλή (σύνολο 450 βουλευτές), αποφάσισε να φτιάξει κι αυτό ένα τάγμα. Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους, το εθελοντικό τάγμα ειδικού σκοπού του Υπουργείου Εσωτερικών "Sich" είναι ένα "εθνικιστικό τάγμα, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μέλη του Svoboda", μαζί τους είναι και 7 βουλευτές του κόμματος. Μια ομάδα μελών τους συμμετέχει και στο "Azov", ενώ μεμονωμένα άτομα υπάρχουν σε άλλα τάγματα.


Η πολιτοφυλακή της πόλη Alchevsk, στην Αν. Ουκρανία με την
ρωσική αυτοκρατορική σημαία - την σημαία των ρώσων εθνικιστών
    Στην μεριά των φιλο-ρώσων, με βάση άρθρα και φωτογραφίες, πέραν από τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα και ρώσους κοζάκους (βοηθητικό προς την αστυνομία σώμα που οπλοφορεί), έχουν σχηματιστεί πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα εθελοντικά τάγματα, τα οποία δεν υπάγονται απαραίτητα σε κάποια κεντρική αρχή και γενικά δεν είναι αυτονόητο ότι συντονίζονται. Αρκετά μέλη τους είναι ουκρανοί πρώην άντρες των σωμάτων ασφαλείας των 2 νομών και της Κριμαίας και ρώσοι ή ουκρανοι φιλο-ρώσοι εθελοντές, που εκπαιδεύονται σε 2 τουλάχιστον κέντρα στην Ρωσία, πολλοί εθελοντές ή μισθοφόροι από την πρώην ΕΣΣΔ ή πρώην κομουνιστικές χώρες, κυρίως Λευκορωσία (1,2).
Σέρβοι εθνικιστές που μάχονται υπέρ του "Ρωσικού κόσμου",
αρχικά στην Κριμαία, έπειτα στην Αν.Ουκρανία
 Αποδεδειγμένα υπάρχουν τσετσένοι (υποστηρικτές του Καντίροβ) (1,2,3,4,5), Οσετίνοι (1,2) Παραδνειστέριοι (Alexandr Antyufeev, αρχηγός της KGB Παραδνειστερίας το 1992-2012, έγινε για ένα διάστημα "Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών" και "Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων" της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Η προηγούμενη θέση του ήταν "Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για ζητήματα κρατικής ασφάλειας" της ΛΔΝτ), Ουζμπέκοι (1,2), Σέρβοι εθνικιστές (αγγλικό βίντεο,2,3), ενώ αυτό το άρθρο (ρωσικά) υποστηρίζει ότι υπάρχουν και κάποιοι λίγοι Τσέχοι, Πολωνοί και Λιθουανοί υπήκοοι και ότι οι πλειοψηφία τους έχει εθνικιστικά πιστεύω. Ενώ υπάρχουν και 2 ισπανοί κομμουνιστές. Σε αυτό το ρωσικό άρθρο, υπάρχει αναφορά για έλληνες εθελοντές, αλλά απότι φαίνεται πρόκειται για ντόπιους με ουκρανική υπηκοότητα και ελληνικές ρίζες. Επίσης, κάπου κυκλοφορεί μια συνέντευξη με γάλλους εθνικιστές.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Και λίγη τέχνη εν καιρό πολέμου

[Τελευταία προσθήκη 16/11/2014]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

  1. This article discussesBuy Rediff Mail accounts the importance of this blog for business promotion. Promoting a blog is just like promoting any other website and can be difficult to do if you are not sure what needs to be done, but with the right tips and tricks, this doesn't have to be. Hopefully, you find this article on this blog helpful and decide to visit the site below to see just what they are talkingBuy Rediff Mail accounts about.

    ReplyDelete
  2. You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will agree with your site. Can you review my blogs and give some tips regarding them.


    cisco 8800 ip phone Series Multiplatform models offer the following user features and capabilities. Increase business call efficiency and productivity.

    ReplyDelete