Saturday, November 15, 2014

Σχετικά με την καταστολή και εγκλήματα μίσους

--> Σχετικά με την καταστολή και εγκλήματα μίσους...


Από την ρωσική εξουσία στην Ρωσία και στην Κριμαία:
  • Repression against Crimean activists
  • Μια αγωνίστρια από την Κριμαία δίνει συνέντευξη στα ρωσικά, όπου συγκρίνει την καταστολή που δέχονταν τα διάφορα κινήματα στην χερσόνησο από την ουκρανική αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες και αυτήν που δέχονται τώρα από την ρωσική εξουσία, και καταλήγει ότι τώρα είναι ασύγκριτα πιο καταπιεστικό το περιβάλλον, απαγορευτικό για κάθε κινηματική δράση. Όσοι είναι αντίθετοι στις ρωσικές κινήσεις, είτε είναι ακροδεξιοί είτε αναρχικοί, φορτώνονται με κατηγορίες για συμμετοχή στον "Δεξιό Τομέα"
    "Τώρα στην Κριμαία, ο καθένας, που με κάποιον τρόπο ανοιχτά δηλώνει την θέση του, αν αυτή ξεχωρίζει από την κρατική γίνεται "εχθρός του λαού", επικίνδυνος για το καθεστώς και αυτομάτως βρίσκεται υπό επιτήρηση. Είμαι σίγουρη ότι στα ράφια με αρχεία της SBU, που τώρα έγινε FSB, όπου βρίσκονται οι ατομικοί φάκελοι, απλά αφαίρεσαν το διαχωριστικό που χώριζε τους δεξιούς από τους αριστερούς. Και σε όλο το ράφι κρέμασαν μια ταμπέλα που γράφει "εξτρεμισμός"." - (ρωσικός τρομονόμος)
  • Άλλη μια παρόμοια περίπτωση με λευκορώσο αναρχικό, που συμμετείχε στο Μαϊντάν του Κιέβου τον Φεβρουάριο και μετά τον Μάρτιο πήγε να επισκεφτεί συγγενείς του στην Ρωσία. Στην Ρωσία τον συνέλαβαν για την μαυροντυμένη εμφάνισή του, και του φόρτωναν "συμμετοχή στον Δεξιό Τομέα, μαζί με άλλα 2-3 άτομα που διέφυγαν της σύλληψης" - γράφει στο σαιτ λευκορώσων αναρχικών (ρωσικά)
  • [UPD]  Το "Coming Back" είναι ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ του AlJazeera, που καλύπτει το ιστορικό κενό από τον βίαιο εκτοπισμό των τάταρων από την Κρίμαια, από τον Στάλιν το 1944, μέχρι και την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
  • Crimea: March of the Tatars - Ρεπορτάζ σχετικά με διαμαρτυρίες των Τάταρων στην Κριμαία, καταστολή από την ρωσική αστυνομία και εξαφανίσεις διαδηλωτών την άνοιξη 2014.
  • [UPD] Crimean Tatars: Embrace Russia or leave your homeland - 18 May 2014
  • Με τις εκλογές στην Κριμαία να πλησιάζουν, τα γραφεία της ταταρικής κοινότητας στην Κριμαία βανδαλίστηκαν με στοχάδια, σύμφωνα με άρθρο και βίντεο (αγγλικά) - 1/9/2014.
  • More armed searches of Crimean Tatar homes - 6/9/2014
    Σχετικά με αστυνομικές έρευνες σε σπίτια τατάρων.
  • [UPD] Threatened, Raided, And Exiled: Opposing Putin In Crimea - Sept. 27, 2014
    Αναλυτικό άρθρο για κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας, χωρίς ιδιαίτερη εστίαση στην καταστολή που δέχονται.
  • [UPD] Crimea’s Gay Community Moves Out as Russian Homophobia Sets In - Oct. 15, 2014
    Λίγα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της gay κοινότητας στην Κριμαία
  • Ο πρώτος και ο μοναδικός συμμετέχον της αντι-πολεμικής διαδήλωσης το πρωί 28/8 στην Μόσχα, μετά την εκτεταμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24-25-26/8/14, η οποία παρουσιάστηκε από τα ρωσικά μίντια ως "αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα των φιλο-ρώσων εξεγερμένων", συλλαμβάνεται από την ρωσική αστυνομία.
    http://ph.livejournal.com/54547.html
    (ρωσικά - πολλές φωτογραφίες). Το απόγευμα ήρθαν και κάποιοι άλλοι λίγοι, αλλά τους μάζεψαν και αυτούς:
    https://www.youtube.com/watch?v=RTAWgT19AfY&list=UUeiXfqUW_89Jd2_EJNudRDg&index=1
    Γενικά, υπάρχουν πολλά άρθρα για συλλήψεις ή προσαγωγές ανθρώπων στην Ρωσία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ρωσική επιθετικότητα ή φορούσαν ρούχα με ουκρανικά σύμβολα. 
    Οι Τάταροι της Κριμαίας συγκρούονται με τους υποστηρικτές της Ρωσίας,
    μπροστά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας. 26/2/14
    Photo by Reuters / Baz Ratner
Από ένοπλους στις φιλο-ρωσικές Λαϊκές Δημοκρατίες:
  • Missing Civilian Bodies found in Mass Graves: Russian Roulette (Dispatch 63)
  • Amnesty International: Ukraine: Mounting evidence of abduction and torture 11 July 2014
    Στο τέλος του άρθρου μιλάει και για την ουκρανική πλευρά των βασανιστηρίων.
  • Human Rights Watch: Ukraine: Rebel Forces Detain, Torture Civilians 28/8/2014

  • HRW Dispatches: Marking Ukrainian Independence Day with a Laws-of-War Violation - Οι φιλο-ρώσοι βάζουν τους ουκρανούς αιχμαλώτους να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης, την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ενώ σε αυτό το αγγόφωνο ρεπορτάζ δείχνουν κι άλλη μικρότερη ομάδα αιχμαλώτων στην πόλη Snizne.
  • Επίσης, ουκρανοί αιχμάλωτοι χρησιμοποιούνται για δημόσια έργα
    https://www.youtube.com/watch?v=LuCw96PNxzo
  • Η απαγωγή ουκρανών από περιοχές που ελέγχονται από τους φιλο-ρώσους αντάρτες, από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, και μεταφορά τους στην Ρωσία με σκοπό να δικαστούν με μούφα κατηγορίες, καταγράφηκε 2-3 φορές. Ιδού η πιο γνωστή:
    Ukraine crisis: Foreign Ministry claims pilot was abducted and taken to Russian prison by pro-Moscow rebels - Thursday 10 July 2014 και εδώ 
  • Οι φιλο-ρώσοι επέβαλαν ένα μέτρο που το λένε "υποχρεωτική επιστράτευση για την προστασία της Πατρίδας από την ουκρανική χούντα", ουσιαστικά πρόκειται για απαγωγές ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας και εξαναγκασμός τους σε καταναγκαστικές εργασίες (κυρίως κατασκευή οχυρωματικών έργων των φιλο-ρώσων. Υπάρχει και σχετική αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με αυτό) - A surreal week with the Donetsk rebels - By Guy Chazan
  • Αναφορά (5/9) σχετικά με απαγωγές και καταναγκαστική εργασία:
    Human Rights Watch -Ukraine: Rebels Subject Civilians to Forced Labor
    "... the self-proclaimed Donetsk People’s Republic (DPR) typically hands out between one and four weeks of “corrective labor” as punishment for minor infractions that require no military court review. ... people suspected of serious crimes are sometimes forced to dig trenches, clean military bases, and carry out manual tasks at checkpoints. ..."
  • Γενικά, υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα, όλα στα ρωσικά και ουκρανικά, που μιλάνε για απαγωγές (ή και εκτελέσεις) από τους φιλο-ρώσους στις περιοχές που ελέγχουνε, καθολικών, προτεσταντών ή και ορθόδοξων (όσων δεν αναγνωρίζουν το πατριαρχείο της Μόσχας) παπάδων. Κάτι σχετικό στα αγγλικά υπάρχει εδώ. Άλλωστε, οι "Λαϊκές" Δημοκρατίες που ίδρυσαν (με την ενεργώ συμμετοχή και την βοήθεια του ΚΚΟυκρανίας) είναι εξ ορισμού ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ του πατριαρχείου της Μόσχας, το γράψαν και στο σύνταγμά τους. Στην ρωσική Κριμαία, επίσης, κάποιες ορθόδοξες εκκλησίες του πατριαρχείου του Κιέβου και κάποια ταταρικά μουσουλμανικά σχολεία είτε δέχθηκαν επίθεση από κοζάκους και παραστατιωτικούς είτε έρευνες από ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας.
  •  Στις αρχές ακόμα, όταν μόλις καταλήφθηκε από ένοπλους το Slovyansk, είχε εκδιωχθεί πλήρως μετά από ένοπλες επιθέσεις και πλιάτσικο η κοινότητα των Ρομά της πόλης. Ο αυτοανακυρηχθείς "λαικός δήμαρχος"-στρατάρχης των φιλο-ρώσων της περιοχής, δήλωσε, πως στους Ρομά έκαναν επιχείρηση ενάντια στα ναρκωτικά.
      Την ίδια περίοδο, στο Ντονέτσκ μοιράστηκαν έξω από συναγωγές προκηρύξεις, οι οποίες καλούσαν τους εβραίους της περιοχής να έρθουν να δηλωθούν για να καταγραφούν σε καταλόγους στο κατειλημμένο δημαρχείο στις "αρχές" της ανακηρυχθείσας "Λαικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" μαζί με όλα τα έγγραφα που βεβαιώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις εκτός Ουκρανίας, οι  "αρχές" της ΛΔΝτ μίλησαν για προβοκάτσια.
    Pro-Russian Separatists Loot, Assault Romani in Sloviansk
  • [UPD]  Σε κάποιες από τις στρατιωτικές μονάδες των φιλο-ρώσων, υπάρχουν ανήλικοι στρατιώτες
    Donetsk terrorists openly recruit child soldiers
    - 2/08/2014
    New Russian Recruits: Child Soldiers and Graham Phillips
 Από ουκρανικά σώματα ασφαλείας, εθελοντικά τάγματα και παραστρατιωτικές ομάδες:
  • Με αφορμή την κατάσταση στην Αν. Ουκρανία, η ουκρανική Βουλή πέρασε έναν νόμο, με τον οποίο δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία, για να "αυξήσει την αποτελεσματικότητά της". Επιτρέπεται προφυλάκιση μέχρι 30 μέρες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες και άλλα τέτοια ωραία. Την ώρα που τα εθελοντικά τάγματα, χωρίς να έχουν καμία νομική αρμοδιότητα και δυνατότητα να κρατάνε και να φυλακίζουν κόσμο, κρατάνε αιχμαλώτους σε άτυπα μέρη φυλάκισης, χωρίς να τους παραδίδουν στην εισαγγελία, για να μπορούν να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους σε περίπτωση που πιαστούν δικοί τους.
  • Amnesty International: Ukraine: Mounting evidence of abduction and torture 11 July 2014
    Στο τέλος του άρθρου μιλάει και για την ουκρανική πλευρά των βασανιστηρίων.
  • Ukraine: Abuses and war crimes by the Aidar Volunteer Battalion in the north Luhansk region

No comments:

Post a Comment