Wednesday, November 26, 2014

Σχετικά με τα εθελοντικά τάγματα και την σύνθεσή τους

--> Σχετικά με τα εθελοντικά τάγματα και την σύνθεσή τους

   Μετά την φυγή του παλαιού προέδρου και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, το ουκρανικό κράτος αναγκάστηκε από την πίεση των συνθηκών (μη έτοιμος παρηκμασμένος στρατός, τέρμα διεφθαρμένη αστυνομία που πολλές φορές ταύτιζε τα συμφέροντά της με αυτά του παλαιού καθεστώτος, όπως φάνηκε και από την σε ποσοστό 50% και βάλε στήριξη των φιλο-ρώσων ανταρτών από την αστυνομία στην Ανατολική Ουκρανία) να επιτρέψει την σύσταση "εθελοντικών ταγμάτων" για να μπορεί να έχει περισσότερα και πιο πιστά ένοπλα σώματα στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ο όρος τάγμα, συνήθως, δεν σημαίνει κάποιον συγκεκριμένο αριθμό ανδρών.
   Αυτά τα εθελοντικά τάγματα υπόκεινται είτε στο υπουργείο εσωτερικών (αστυνομία και εθνοφρουρά) είτε ως τάγματα "περιφερειακής άμυνας" στο υπουργείο αμύνης, αλλά στο εσωτερικό τους (και όχι μόνο) διατηρούν μια σχετική αυτονομία. Τα πρώτα εθελοντικά τάγματα που δημιουργήθηκαν (από τα περίπου 60 σύνολο) στελεχώθηκαν από εθελοντές που συμμετείχαν στο Μαϊνταν του Κιέβου και των επιμέρους πόλεων (ανάμεσά τους και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων), διαφόρων ειδών πατριώτες, άτομα που αντιδρούν στην εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, πολίτες που πιστεύουν ότι έτσι θα πατάξουν την διαφθορά στην αστυνομία, αγανακτισμένοι επιχειρηματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν λόγω της δράσης των φιλο-ρώσων κλπ. 
DIY θωρακισμένη νταλίκα του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Κάποια εθελοντικά τάγματα, που αποτελούνται κατά πλειοψηφία από άτομα του Μαιντάν διατηρούν περισσότερα στοιχεία ελευθερίας εντός τους. Τα τάγματα αυτά από το κράτος παίρνουν εκπαιδευτές και τον βασικό οπλισμό, όλα τα άλλα τα βρίσκουν από χορηγούς, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για στρατιωτικά οχήματα, ειδικά στην αρχή, είχαν αγροτικά, στα οποία τοποθετούσαν πολυβόλο και νταλίκες με αυτοσχέδια θωράκιση. Αυτό μέχρι τις 26/8, όταν μετά από ρωσική επίθεση με τεθωρακισμένα ακόμα και σε σημεία όπου δεν υπήρχαν εδώ και μήνες φιλο-ρώσοι αντάρτες (προς Μαριούπολη μεριά), το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει βαρύ οπλισμό στα εθελοντικά τάγματα και την εθνοφρουρά, από τις κρατικές αποθήκες. Στα μέσα Νοεμβρίου 2014 τα εθελοντικά τάγματα περιφερειακής άμυνας, μετά από απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, έπρεπε να επιλέξουν είτε να ενταχθούν στον στρατό ξηράς και υπό την άμεση διοίκησή του, ως πεζικό είτε να πάψουν να υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν ένα μέρος της αυτονομίας που διαθέτουν, στελεχώνονται κεντρικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος (πχ. λευκό ποινικό μητρώο, καλή φυσική κατάσταση.)

  
Κάποια μέλη του "Azov" με σημαία,
που γράφει "Misanthropic Division"
   Λοιπόν, ένα από αυτά τα τάγματα, το "Azov" (αρχικά "εθελοντικό τάγμα ειδικού σκοπού της αστυνομίας"), έχει σχηματιστεί με πρωτοβουλία και είναι στελεχωμένη σε μεγάλο βαθμό από ακροδεξιούς. Αυτό προδίδουν τα σύμβολά τους (πχ το έμβλημα), τα συνθήματα που φωνάζουν διαρκώς, οι συνεντεύξεις που δίνουν, το γεγονός ότι ο διοικητής τους είναι ο ιδρυτής της νεο-φασιστικής οργάνωσης "Ουκρανός Πατριώτης", η οποία με την σειρά της είναι το μαχητικό κομμάτι της άκρο-δεξιάς οργάνωσης "Social-National Assembly" (αποτέλεσε μια εκ των 4 συνιστωσών του Δεξιού Τομέα, σε κάποια φάση). Περισσότερα μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στο αγγλόφωνο προφίλ του τάγματος στο ρωσικό social medium. Το "Azov" ξεκίνησε ως παραστρατιωτική ακροδεξιά ομάδα μερικών δεκάδων ατόμων που ήθελαν να αντιδράσουν στις ενέργειες των φιλο-ρώσων. Στην πορεία νομιμοποιήθηκε ως εθελοντικό τάγμα της αστυνομίας και έφτασε να έχει δύναμη περίπου 400 ανδρών. Επιχειρεί στο νότιο κομμάτι της αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης, οπότε μετά την κατάληψη της Μαριούπολης από την ΛΔΝτ και μέχρι τις 24/9/2014 δεν συμμετείχε πολύ ενεργά στην ΑΤΟ, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν πολύ βορειότερα. Σχετικό υλικό:
Μερικά ακόμη μέλη του "Azov"
   Ωστόσο, μετά την μαζική ρωσική εισβολή στην Αν. Ουκρανία μετά τις 24/9/2014, όπου το ένα σκέλος της εισβολής των ρωσικών τεθωρακισμένων ήταν προς την μεριά της Μαριούπολης, οι άντρες του τάγματος "Azov" άρχισαν να αποκτούν το προφίλ των "υπερασπιστών" και "λαϊκών ηρώων", και οι στάση των κατοίκων απέναντί τους έγινε πολύ θετικότερη. Μια από τις αιτίες ήταν το ότι η κύρια μάζα των ουκρανικών στρατευμάτων ήταν αλλού, λόγω του ότι δεν υπήρχαν φιλο-ρώσοι εξεγερμένοι στις περιοχές γύρω από την Μαριούπολη επί μήνες και η ρωσική εισβολή στην συγκεκριμένη περιοχή τους αιφνιδίασε. Έτσι, το εθελοντικό τάγμα "Azov", παρουσιάστηκε να είναι επί 1 περίπου εβδομάδα σχεδόν το μόνο σοβαρό εμπόδιο για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό. Ο δεδηλωμένος αντι-ρωσισμός τους και η εθνικιστική τους ιδεολογία δεν επέτρεπε "να παραδίδουν ουκρανικά εδάφη χωρίς σοβαρές μάχες, όπως έκανε ο τακτικός ουκρανικός στρατός", με αποτέλεσμα καθημερινούς νεκρούς και τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτή η εξέλιξη άρχισε να νομιμοποιεί και να εξωραΐζει το ακροδεξιό τάγμα στα μάτια του τοπικού πληθυσμού, αλλά και γενικότερα στην Ουκρανία, μέσω των ΜΜΕ. Σχετικό υλικό:
Μέλη του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Μέσα στις εβδομάδες που ακολούθησαν τις 24/9, όσο η απειλή για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό ήταν αρκετά υψηλή, στην (κυρίως φιλο-ρωσική) πόλη πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα φιλο-ουκρανικά συλλαλητήρια για τα δεδομένα της πόλης (άρθρο στα ρωσικά, φώτο + βίντεο), κατά την διάρκεια των οποίων άνθρωποι οργανώθηκαν για το σκάψιμο αναχωμάτων γύρω από την πόλη και άλλοι εντάχθηκαν στο "εθελοντικό τάγμα περιφερειακής άμυνας" "Μαριούπολη" την σύσταση και την εκπαίδευση του οποίου ανέλαβε το "Azov". Η πρώτη φουρνιά εθελοντών στο εθελοντικό τάγμα "Μαριούπολη" είχε έναν αριθμό ακροδεξιών Ultras Hooligans τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Σχετικό υλικό:

Ιταλός εθελοντής Francesco,
του εθελοντικού τάγματος "Azov"
   Παρότι το νομικό πλαίσιο της Ουκρανίας απαγορεύει στους μη έχοντες την ουκρανική υπηκοότητα να συμμετέχουν στα ένοπλα σώματα του κράτους, λόγω της αυτονομίας, που έχουν τα εθελοντικά τάγματα, στο "Azov" φαίνεται να συμμετέχουν ακροδεξιοί εθελοντές από την Λευκορωσία, Ιταλία, Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αναλυτικά τα παρουσιάζει αυτό το άρθρο στα ιταλικά και στα ρωσικά. Ενώ σύμφωνα με αυτό το άρθρο στα αγγλικά, υπάρχουν και άτομα από Ιρλανδία και Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο (ρωσικά), στο "Azov" συμμετέχει και ένας antifaς, ενώ άλλοι 10 είναι διάσπαρτοι σε άλλα εθελοντικά τάγματα, με τους περισσότερους να βρίσκονται στο εθελοντικό τάγμα της εθνοφρουράς "Donbass". Στα μέσα Νοεμβρίου διατάχθηκε η υπαγωγή του "Azov" από την αστυνομία στην Εθνοφρουρά, κάτι που συνεπάγεται καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό, ενώ θα έχει βάσεις σε Κίεβο και Μαριούπολη. Σχετικό υλικό:
Άλλα άρθρα που κυκλοφορούν, δείχνουν την συμμετοχή στα εθελοντικά τάγματα γεωργιανών (1), λευκορώσων (1,2,3), ρώσων (1) και τσετσένων (που έχουν αντι-Πουτινικη στάση) (1, 2) εθελοντών, με ή χωρίς ουκρανική υπηκοότητα. Υπάρχει κι ένας ισπανός. Στο  "Donbass", υπάρχει κι ένας αφρο-σοβιετικός (ρωσόφωνος μαύρος- παιδί διεθνιστικού γάμου ανάμεσα σε αφρικανό κομμουνιστή και σοβιετική γυναίκα επί ΕΣΣΔ), ενώ ανάμεσα στους επιταχθέντες για τις ανάγκες των προσωρινών χειρουργείων στην περιοχή της ΑΤΟ, φοιτητές της ουκρανικής ΣΣΑΣ Ιατρικής, υπάρχουν και μερικές αφρικανές φοιτήτριες. Η ρωσική προπαγάνδα απομονώνει τις φωτογραφίες τους από τα βίντεο που δημοσιεύονται και προβάλλει δελτία ειδήσεων με τίτλους "αμερικανικός στρατός/μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό της Ουκρανίας."

   Ο Δεξιός Τομέας, αυτός καθ'εαυτός, πέρα του ότι έχει άτομα σε διάφορα επίσημα εθελοντικά τάγματα, έχει και ένα ανεπίσημο (μη σχετιζόμενο και μη προμηθευόμενο από κρατικές υπηρεσίες) εθελοντικό τάγμα, το "εθελοντικό ουκρανικό σώμα "Δεξιός Τομέας"". Χρησιμοποιούν ως βάση μια εγκαταλελειμμένη παιδική κατασκήνωση κοντά με τα σύνορα με τον νομό του Ντονέτσκ, η οποία τους παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια του Ντιπροπετροβσκ. Αυτό το ρωσικό άρθρο, μιλάει για αρκετές γυναίκες, σε διάφορους ρόλους στην βάση και στα ένοπλα σώματα του Δεξιού Τομέα, ανάμεσά τους και μια 54χρονη συνταγματάρχης του γεωργιανού στρατού. Με μερικά βανάκια και αγροτικά και με ελαφρύ οπλισμό, τον οποίον υποτίθεται ότι πήραν από τους φιλο-ρώσους εξεγερμένους στις μάχες, προσπαθούσαν να χώνονται μόνοι τους υποστηρικτικά σε επιχειρήσεις που διεξάγει ο ουκρανικός στρατός, και τις ανεβάζουν στο ίντερνετ με πομπώδη τίτλους τύπου "Ο Δεξιός Τομέας απελευθερώνει την τάδε πόλη", όπου βέβαια όλη την βρώμικη δουλειά την κάνει ο ουκρανικός στρατός. Ο αρχηγός του Δεξιού Τομέα, Dmitro Yarosh, συμμετέχει σε αρκετές από αυτές. Προσπαθούν να χτίσουν την εικόνα των "μαχητών για την ελευθερία", μπας και αυξηθούν τα ποσοστά τους, τα οποία στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον μήνα που ακολούθησε της προεδρικές εκλογές, για τις οποίες ο Δεξιός Τομέας έγινε κόμμα, είχαν κολλήσει στο 1%. Οι στρατιωτικοί δεν αντιδρούν, η παρουσία 30 εξτρά πολυβόλων στις μάχες δεν τους χαλάει καθόλου. Ενώ, άρθρα του Αυγούστου μιλάνε για συντονισμό δράσεων Δεξιού Τομέα και διοίκησης ΑΤΟ.
    Αυτήν την γελοία, αλλά σχετικά πετυχημένη, προσπάθεια για image making του Δεξιού Τομέα, την παίρνουν τα ρωσικά μίντια και την κάνουν λάστιχο, προβάλλοντας την υποτιθέμενη παρουσία και αιτιότητα του Δεξιού Τομέα πίσω από οτιδήποτε κινείται και συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία.
    Στα μέσα Αυγούστου 2014, επειδή: 1ον) ένα ολόκληρο λεωφορείο με ένοπλους του Δεξιού Τομέα βγήκε σε ένα χωριό όπου υπήρχε μπλόκο των φιλο-ρώσων, πολλοί γκαζώθηκαν και 12 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, το Υπ. Εσωτερικών για να μην ταΐζει κι άλλο την ρωσική προπαγανδιστική μηχανή, τους έγραψε όλους με πισινή ημερομηνία σε εθελοντικά τάγματα, και καλά "είναι νόμιμα μέλη των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας, και δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά πιστεύω του καθενός. Κάποιοι θα μπορούσαν να είναι και ακροδεξιοί" και 2ον) ένας στρατηγός της αστυνομίας διέταξε να συλλαμβάνονται τα μέλη του Δ.Τομέα σε περιοχές εκτός ζώνης ΑΤΟ, κι όντως είχαν συλληφθεί διάφορες ομάδες σε διάφορες πόλεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλει ο Δ.Τομέας απειλητικές δηλώσεις κατά του Κιέβου, και εν τέλει το υπουργείο επέβαλλε έναν συμβιβασμό, για να διατηρηθεί η "εθνική ενότητα" στο μέτωπο: τα άτομα που είχαν συλληφθεί αφήνονται, αλλά ο Δ.Τομέας απαγορεύεται να βγάζει εκτός της ζώνης ΑΤΟ τα όπλα που έχει και υποχρεούται να εγγράψει τα μέλη του, που είναι στο μέτωπο, σε νόμιμα εθελοντικά τάγματα. Καθώς και να ενημερώνει την SBU για τις μετακινήσεις του.
   Ένα πολύ καυτό ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο Δεξιός Τομέας, κρατάει στην βάση του και ανακρίνει φιλο-ρώσους αιχμαλώτους που "συλλαμβάνει". Επίσημη απάντηση είναι ότι "τους συλλαμβάνουμε και τους παραδίδουμε στην αστυνομία", ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάγεται σε κάποια επίσημη κρατική δομή, δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος επί αυτού.


Αυτοσχέδια στρατιωτικά οχήματα του ακροδεξιού εθελοντικού τάγματος "Sich"
   Ακολουθώντας με καθυστέρηση μηνών, την πρωτοβουλία του Δεξιού Τομέα, να στελεχώνει με άτομά του τα διάφορα εθελοντικά τάγματα, και να έχει δικό του, το άλλο ακροδεξιό κόμμα, το "Svoboda", που έχει 35 βουλευτές στην ουκρανική Βουλή (σύνολο 450 βουλευτές), αποφάσισε να φτιάξει κι αυτό ένα τάγμα. Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους, το εθελοντικό τάγμα ειδικού σκοπού του Υπουργείου Εσωτερικών "Sich" είναι ένα "εθνικιστικό τάγμα, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μέλη του Svoboda", μαζί τους είναι και 7 βουλευτές του κόμματος. Μια ομάδα μελών τους συμμετέχει και στο "Azov", ενώ μεμονωμένα άτομα υπάρχουν σε άλλα τάγματα.


Η πολιτοφυλακή της πόλη Alchevsk, στην Αν. Ουκρανία με την
ρωσική αυτοκρατορική σημαία - την σημαία των ρώσων εθνικιστών
    Στην μεριά των φιλο-ρώσων, με βάση άρθρα και φωτογραφίες, πέραν από τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα και ρώσους κοζάκους (βοηθητικό προς την αστυνομία σώμα που οπλοφορεί), έχουν σχηματιστεί πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα εθελοντικά τάγματα, τα οποία δεν υπάγονται απαραίτητα σε κάποια κεντρική αρχή και γενικά δεν είναι αυτονόητο ότι συντονίζονται. Αρκετά μέλη τους είναι ουκρανοί πρώην άντρες των σωμάτων ασφαλείας των 2 νομών και της Κριμαίας και ρώσοι ή ουκρανοι φιλο-ρώσοι εθελοντές, που εκπαιδεύονται σε 2 τουλάχιστον κέντρα στην Ρωσία, πολλοί εθελοντές ή μισθοφόροι από την πρώην ΕΣΣΔ ή πρώην κομουνιστικές χώρες, κυρίως Λευκορωσία (1,2).
Σέρβοι εθνικιστές που μάχονται υπέρ του "Ρωσικού κόσμου",
αρχικά στην Κριμαία, έπειτα στην Αν.Ουκρανία
 Αποδεδειγμένα υπάρχουν τσετσένοι (υποστηρικτές του Καντίροβ) (1,2,3,4,5), Οσετίνοι (1,2) Παραδνειστέριοι (Alexandr Antyufeev, αρχηγός της KGB Παραδνειστερίας το 1992-2012, έγινε για ένα διάστημα "Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών" και "Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων" της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Η προηγούμενη θέση του ήταν "Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για ζητήματα κρατικής ασφάλειας" της ΛΔΝτ), Ουζμπέκοι (1,2), Σέρβοι εθνικιστές (αγγλικό βίντεο,2,3), ενώ αυτό το άρθρο (ρωσικά) υποστηρίζει ότι υπάρχουν και κάποιοι λίγοι Τσέχοι, Πολωνοί και Λιθουανοί υπήκοοι και ότι οι πλειοψηφία τους έχει εθνικιστικά πιστεύω. Ενώ υπάρχουν και 2 ισπανοί κομμουνιστές. Σε αυτό το ρωσικό άρθρο, υπάρχει αναφορά για έλληνες εθελοντές, αλλά απότι φαίνεται πρόκειται για ντόπιους με ουκρανική υπηκοότητα και ελληνικές ρίζες. Επίσης, κάπου κυκλοφορεί μια συνέντευξη με γάλλους εθνικιστές.

No comments:

Post a Comment