Tuesday, November 25, 2014

Προπαγάνδα και συγκρούσεις στο ψηφιακό πεδίο στην Ρώσο-Ουκρανική διένεξη

--> Σχετικά με την προπαγάνδα και τις συγκρούσεις στο ψηφιακό πεδίο:

  Το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης αυτού του πολέμου είναι οι πληροφορίες. Σε μεγάλο βαθμό, την μέχρι τώρα εξέλιξη και την όποια έκβασή του, καθορίζουν οι θέσεις που θα πάρουν οι κάτοικοι της περιοχής, προσφέροντας ή αποσύροντας την στήριξή τους σε κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου. Μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες καταλήψεις διοικητικών κτιρίων στην Αν.Ουκρανία από φίλο-ρώσους εξεγερμένους, είχαν γίνει μερικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το ποσοστό των κατοίκων σε εκείνα τα μέρη που επιθυμούσε κάποια μεταβολή ως προς το που υπάγεται η περιοχή τους (από το να πάρει η περιοχή κάποιου είδους αυτονομία μέχρι ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας ή να γίνει κομμάτι της Ρωσίας) ήταν στο 20-25% στους 2 νομούς, όπου τώρα έχουμε συγκρούσεις, ο υψηλότερος δείκτης στην χώρα. 
   Το αν αυτοί οι άνθρωποι θα αυξηθούν ή θα μειωθούν και το πόσο ενεργά θα εμπλακούν με την μια ή την άλλη μεριά, θα έκρινε και την έκβαση. Πως μπορείς να επηρεάσεις τα μυαλά τους? Πολύ απλά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση! Κάποιοι λίγοι μπαίνουν και στο ίντερνετ. Από τα πρώτα κτίρια που καταλάμβαναν οι ένοπλοι φιλο-ρωσοι εξεγερμένοι, και στην Κριμαία και στην Αν.Ουκρανία αργότερα, είναι, μετά από την νομαρχία, γενική αστυνομική διεύθυνση, την ασφάλεια κλπ, τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και πύργοι τηλεοπτικής αναμετάδοσης. Όπου κόβαν τα ουκρανικά κανάλια και στην ίδια συχνότητα αναμετέδιδαν 4-5 συγκεκριμένα ρωσικά κανάλια. Αργότερα οι φιλο-ρώσοι επέβαλλαν στις πόλεις που ελέγχανε, σε παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να κόψουν κι εκεί τα ουκρανικά κανάλια και να τα αντικαταστήσουν με συγκεκριμένα ρωσικά. Η ουκρανική μεριά με καθυστέρηση μηνών άρχισε να κάνει το ίδιο σε μέρη που ανακαταλάμβανε.

Ρωσική προπαγάνδα ή "λέγε, λέγε κάτι θα μείνει"

[UPD]    Σύμφωνα με αυτήν (ρωσικά), την πολύ αναλυτική εκπομπή σχετικά με την ρωσική προπαγάνδα, η Ρωσία δαπανάει 40,6 δις $ για το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" 2011-2020, με στόχο την ενημέρωσης του ρωσόφωνου πληθυσμού παγκοσμίως. Το ίδιο το Κρεμλίνο, εκτός από τα επισήμως κρατικά κανάλια (First Channel, Rossiya, Zvezda, Russia 24, Channel 5, TNT, Russia Today, ProRussia.tv), έχει κάτω από τον έλεγχό του, μέσα από "φιλικές" εταιρείες , όπως η Gazprom, τα υπόλοιπα πιο δημοφιλή κανάλια (NTV, REN TV, STS). Σε όλα αυτά τα μέσα, έχει επανειλημμένως διαρρεύσει από δημοσιογράφους, ότι σε θέματα που ενδιαφέρουν το Κρεμλίνο, έρχονται αναλυτικές οδηγίες με τον τρόπο παρουσίασής τους. Στις 21 Νοεμβρίου 2014, ο αρχισυντάκτης του Russia Today Anton Kostulev βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα διαμέρισμα στην Μόσχα (ρωσικά).
Σχετικά άρθρα:
   Μέσα στον Νοέμβριο του 2014 η Ρωσία λανσάρει το νέο της διεθνές προπαγανδιστικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το "Sputnik International", με στόχο την μεγαλύτερη διεθνή διείσδυση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει στόχο να εκπέμπει σε 30 γλώσσες καλύπτοντας 130 πόλεις, σε 34 χώρες. Το δίκτυο έχει μότο "telling the untold", μιλάει για προκατειλημμένα ενάντια στην Ρωσία δυτικά ΜΜΕ, κάτι το οποίο θέλει να σπάσει με την λειτουργία του.
   Ήδη την πρώτη μέρα λειτουργίας δημοσιεύτηκε συνέντευξη με τον Piskorski, έναν ακροδεξιό πωλωνό πολιτικό, στην οποία αυτός χαρακτηρίζει τους αμερικανούς συντηρητικούς ως τροτσκιστές (!) (με παράδειγμα την Nuland), και ότι όλη η αμερικανική πολιτική είναι στην ουσία τροποποιημένος τροτσκισμός, ο οποίος εφαρμόστηκε και στην Ουκρανία.
Σχετικά άρθρα:

   Τέλη Μαΐου, από την ομάδα hackers "Ανώνυμη Διεθνής", ανεβαίνουν τόνοι υποκλεμμένης αλληλογραφίας του "Ιδρύματος Διαδικτυακών Ερευνών", δημοσιευμένη εδώ κ εδώ στα ρωσικά. Το ίδρυμα είναι ιδιωτικό και ελέγχεται από έναν πολύ κοντινό στον Πούτιν άνθρωπο (Evgeny Prigozin - λιγο βρώμικο παρελθόν στα αγγλικα). Έχει στόχο, μεταξύ άλλων, μέσω κρυφών πρακτόρων, που προσλαμβάνονται ως δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, να παρακολουθεί το τι συμβαίνει εντός τους και το κατά πόσον εκτελούνται ορθά οι "οδηγίες". Η αλληλογραφία είναι τεράστια, μιας και οι δημοσιο-πράκτορες στέλνουν αναφορές για το παραμικρό, ακόμα και για τις διαπροσωπικές σχέσεις των συνεργατών τους, αλλά κάποια σημεία αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά:
   1) τα ζητήματα που κρίνονται σημαντικά για το Κρεμλίνο, όπως τα γεγονότα στο Μαϊντάν τότε, δημοσιεύονται, αφού συμφωνηθούν με άντρες από το 2ο Τμήμα της FSB. 2) τα ΜΜΕ στα οποία δούλευαν οι δημοσιο-πράκτορες δημοσιεύουν "ειδήσεις" κατά παραγγελία ιδιωτών, με την αντίστοιχη τιμή προφανώς. 3) Μια άλλη δραστηριότητα του "ιδρύματος" είναι ότι διαθέτει στις εγκαταστάσεις του στην Αγ.Πετρούπολη αίθουσες υπολογιστών για "KremlinBots", για στρατιές ατόμων, που μαζικά ποστάρουν επί πληρωμή τα επιθυμητά σχόλια στα σόσιαλ μίντια, σαιτς ξένων εφημερίδων, youtube κλπ.
   Ένα ρωσικό άρθρο από τα τέλη του Οκτώβρη 2014, το οποίο παρουσιάζει μια συνέντευξη με 2 "KremlinBots", που παραιτήθηκαν, μιλάει για 250 άτομα που δουλεύουν με 12ώρες βάρδιες. Οι "bloggers" έπρεπε να γράφουν την ημέρα 10 posts, τουλάχιστον 750 χαρακτήρων, ενώ οι "commentators" 126 comments στα social media και 2 posts. Αναφέρει ότι για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του, το "Ίδρυμα Διαδικτυακών Ερευνών" είχε φύγει από τα γραφεία του στο Olgino, (Αγία Πετρούπολη) και μετακόμισε σε 4όροφο κτίριο με διεύθυνση Savyshkina 55, και ότι παράλληλα τα πληρωμένα trolls τους κοστίζουν περίπου 10.000.000 ρούβλια τον μήνα.
   Αργότερα, πάλι από υποκλεμμένη αλληλογραφία, ρώσου βουλευτή αυτήν τη φορά, μαθεύεται ότι και αυτός και ίσως αρκετοί συνάδελφοί του, διαθέτουν δικές τους πληρωμένες ομάδες trolls στα σόσιαλ μίντια και ότι την περίοδο άνοιξη καλοκαίρι ασχολούνταν αρκετά ενεργά με σχόλια περί Ουκρανίας.

  Σχετικά άρθρα:
   Κατά την διάρκεια του 2014, η Ρωσία εφάρμοσε μια σειρά από νέους νόμους, που προωθούν την λογοκρισία στο διαδίκτυο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 1) η, κινεζικής εμπνεύσεως, ταύτιση των posts στα blogs και social media με 3000 και άνω επισκέψεις με ΜΜΕ και υποβολή τους σε όλους τους περιορισμούς που ισχύουν και για τα ΜΜΕ, 2) δυνατότητα διακοπής πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, χωρίς δικαστικό ένταλμα, 3) ο εξαναγκασμός όλων των διαδικτυακών υπηρεσιών, στις οποίες εγγράφονται ρώσοι πολίτες να διατηρούν τα δεδομένα τους σε ρωσικά σέρβερ, για να είναι εύκολα προσβάσιμα από το κράτος.
[UPD]    Τον Νοέμβριο του 2014, το αμερικανικό  ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε ότι από το τέλος του έτους θα αναγκαστεί να σταματήσει να εκπέμπει στην Ρωσία, λόγω της καινούργιας ρωσικής νομοθεσίας σχετικής με δημοσιογραφία.
Σχετικά άρθρα:
   Είδαμε τα εργαλεία της ρωσικής προπαγάνδας, ας δούμε και τα περιεχόμενά της. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι αυτή της παραποίησης παλαιότερου οπτικού υλικού. Δηλαδή, πχ νεκροί άλλων πολέμων και άλλων εποχών παρουσιάζονται ως "θύματα της ουκρανικής χούντας", ο βομβαρδιδμός στο Ιρακ παρουσιάζεται ως "η χούντα βομβαρδίζει με βόμβες φωσφόρου του Slovyansk", και γενικά πολλά άκυρα φωτό με πτώματα, κυρίως παιδιών, από διάφορα μήκη και πλάτη της γης  παρουσιάζουνται ως νεκροί στην Αν.Ουκρανία. Η καλύτερη συλλογή με αυτού του είδους την προπαγάνδα υπάρχει εδώ (στα αγγλικά). Αρκετά από αυτά έχουν κυκλοφορήσει και στο ελληνικό FB ή και στην τηλεόραση ως πλάνα παρμένα από ρωσικά κανάλια. Εδώ ένα μικρότερο, επίσης, στα αγγλικά.
    Άλλη τακτική είναι τα στημένα ρεπορτάζ, στα οποία πρωταγωνιστεί το ρωσικό κανάλι "LIFENEWS". Διάφορα events, πολλές φορές όχι αθώα πχ δολιοφθορά σε αγωγό αερίου, "συμβαίνουν" εντελώς τυχαία όταν το συνεργείο βρίσκεται εκεί κοντά και έχει τέλεια πλάνα, ενώ και το ίδιο το event δουλεύει πάντα υπέρ της ρωσικής προπαγάνδας. Στην ακραία μορφή του είναι πλήρως σκηνοθετημένο και έχει και ηθοποιούς, πχ αυτήν την ξανθιά ή και μια ομάδα ηθοποιών:
Νοέμβριος 2014. Ρώσος κάμεραμαν έχει δημοσιογραφική ταυτότητα στον λαιμό και καλάσνικοβ στον ώμο.
Και τώρα το καλύτερο. Δημιουργία εντελώς ψεύτικων ειδήσεων. Σενάρια φαντασίας, που ωστόσο διαμορφώνουν την αντίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων για το τι συμβαίνει:
  • Ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα κερδίζει τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές (αγγλικά). Στην πραγματικότητα και οι 2 ακροδεξιοί υποψήφιοι πήραν λιγότερο από 1.5% μαζί.
  • Ο ουκρανικός στρατός, όταν μπαίνει στο Slovyansk, συγκεντρώνει τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία και για τιμωρία σταυρώνει ένα 3-χρόνο αγοράκι, που ο πατέρας του ήταν φιλο-ρώσος εξεγερμένος. Το αυθεντικό βίντεο στο πρώτο ρωσικό κρατικό κανάλι. Και οι διαψεύσεις:
    Lies: Crucifixion on «Channel One»

    The crucifixion of a 3-year old, the U.S. helped Kiev shoot down Flight 17, and other tales the Kremlin media tell
  • Ο δικηγόρος της Yulia Timoshenko, Vlasenko, συζητάει και κανονίζει παραγγελίες μέσω chat σε social media με μια γερμανίδα ιατρό και τον διοικητή του εθελοντικού τάγματος "Donbass", για παρτίδες ανθρωπίνων οργάνων, που αφαιρούνται από νεκρούς ουκρανούς φαντάρους.
    The Lie: the Former Tymoshenko’s Lawyer Traded in Organs of Wounded Soldiers
  • Σύμφωνα με ρωσικό κανάλι, στο Slovyansk, η διδασκαλία των ρωσικών αντικαθίσταται με γερμανικά, λόγω "μεγαλύτερης πολιτικής εγγύτητας". Κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η διδασκαλία των ουκρανικών έχει περιοριστεί στα σχολεία της Κριμαίας.
    Kremlin TV Fakes News Again: Report claims Slovyansk children deprived of Russian lanaguage studies - 28/09/2014
    Ukrainian language pushed out of Crimean schools - 15/05/2014
  • Σύμφωνα με ρωσικό κανάλι, ένα 13χρόνο αγόρι ντοπάρεται με ναρκωτικά από την ουκρανική εθνοφρουρά, αφού αυτή εισβάλλει στο σπίτι του, ενώ απειλεί με όπλα και δέρνει τους γονείς του, και τον στέλνουν να κατασκοπεύσει τα αναχώματα των φιλο-ρώσων εξεγερμένων.
    Lies: 13-Year-Old Boy Doped by National Guard - 03/11/2014 
  • Το ρωσικό κρατικό "Channel One" δείχνει ρεπορταζ, όπου ένας υποτιθέμενος ρωσόφωνος γέρος της Αν. Ουκρανίας αναφέρει ότι άκουσε ουκρανούς στρατιώτες να λένε, ότι τους υποσχέθηκαν "ένα κομμάτι γης και δύο δούλους στον καθένα", ενώ παράλληλα προβάλλονταν πλάνα από την γερμανική κατοχή στον ΒΠΠ.
    Fake: Ukrainian Militaries are Promised “a Parcel of Land and Two Slaves” - 03/11/2014
   Και άλλα τέτοια χαριτωμένα, για τα οποία 300 ρώσοι δημοσιογράφοι πήραν και παράσημο από τον Πούτιν.

Και για να μην εξαιρείται κανένα κομμάτι του πληθυσμού από την προπαγάνδα, βγαίνει και σε καρτούν, που χτίζουν στα παιδιά αντανακλαστικές απαντήσεις για το ποιος είναι "καλός" και ποιος ο "κακός":
Ενώ για όσους δεν βλέπουν τηλεόραση, επειδή περνούν πολλές ώρες παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, βγαίνει και σε online game:
  • maidan.ru - "Ουκρανία. Έτος 2017. Εξελίσσεται εμφύλιος πόλεμος. Παντού χάος και αναρχία. Πλέον δεν υπάρχει ο πρόεδρος, η Βουλή και η κυβέρνηση. Πρέπει να χτίσετε στρατιωτική βάση, να μετατρέψετε το τάγμα σας σε δυνατό στρατό, να αντιπαρατεθείτε στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, να ενωθείτε με άλλους παίχτες σε στρατηγικές συμμαχίες και πολιτικές ενώσεις" αναφέρεται στην περιγραφή του παιχνιδιού.

   Η ένταση της ρωσικής προπαγάνδας είχε σαν αποτέλεσμα την εμπέδωση συγκεκριμένων στερεότυπων εικόνων στους τηλεθεατές: για την "καημένοι αστυνομία" που την δολοφονούν οι φασίστες κατά την διάρκεια του Μαϊντάν, ότι στο Κίεβο ακόμα και μετά το ξεφούσκωμα του Μαϊντάν επικρατεί χάος, ληστείες και βιασμοί, που είναι αποτέλεσμα του ότι η "φασιστική χούντα" κατέλαβε την εξουσία, ενώ ως αντίδραση σε αυτό οι "αντιφασίστες" από την "Νότιο-Ανατολή" εξεγέρθηκαν και ζήτησαν την ανεξαρτησία τους. Ως αντίδραση σε αυτό η φασιστική χούντα έστειλε τους "τιμωρούς" της εν είδει αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης και του Δεξιού Τομέα, με σκοπό να εκμηδενίσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό, να καταστρέψει τις πόλεις τους και να πουλήσει τα όργανά τους. 
   Η παραπάνω παράγραφος θα φαινόταν πολύ γελοία, αν η υπερβολική εμπιστοσύνη στην τηλεόραση δεν παρήγαγε αντίστοιχα αποτελέσματα, με πολλούς ανθρώπους να ενσωματώνουν και να αναπαράγουν όλα αυτά. Εδώ ένα αγγλικό άρθρο που παρουσιάζει πως χτίζονται μερικές από τις παραπάνω εικόνες από το διεθνές ρωσικό αγγλόφωνο κανάλι RussiaToday.  Έχει καταγραφεί ένα περιστατικό, όταν η fake είδηση με τα όργανα είχε μόλις προβληθεί από την ρωσική τηλεόραση, όπου το ουκρανικό εθελοντικό τάγμα "Aidar" είχε συλλάβει αρκετούς φιλο-ρώσους εξεγερμένους. Λοιπόν, αυτοί αρνούνταν επί μέρες να τρώνε, γιατί έτσι πίστευαν ότι τα όργανά τους θα είναι κατώτερης ποιότητας και δεν θα τους τα αφαιρέσουν. (άρθρο στα ρωσικά). Ενώ, σε αυτό το βίντεο με την συνέντευξη (στα ρωσικά), που δίνουν στο Κίεβο αιχμάλωτοι ρώσοι αλεξιπτωτιστές από την 98η μεραρχία, στο τέλος ένας από αυτούς δηλώνει φοβερά έκπληκτος που το Κίεβο είναι μια όμορφη και ήσυχη πόλη, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε από την τηλεόρασή του. Η τηλεόραση "ξέχασε" να τον ενημερώσει μέχρι τον Αύγουστο, ότι το χάος και τα μπάχαλα έφυγαν από το Κίεβο μαζί με τον προηγούμενο πρόεδρο τον Φεβρουάριο.
   Αν πάρουμε ένα-ένα τις εικόνες-στερεότυπα τις ρωσικής προπαγάνδας, και τις εξετάσουμε ορθολογικά, θα δούμε ότι σχεδόν καμία δεν στέκει. Αλλά κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και μπορεί να βλέπει μόνο ρωσικά κανάλια επί μήνες, δύσκολα θα μπορέσει να το καταλάβει.
  • H "καημένη αστυνομία" έχασε κατά την διάρκεια του Μαιντάν περίπου 10 άτομα, οι διαδηλωτές πάνω από 70 (ανάμεσά τους και ένας αναρχικός από την Κριμαία, και ένας οικολόγος από το Χάρκοβο), ποιος σκότωνε ποιον είναι προφανές.
  • Μετά την φυγή του προηγούμενου προέδρου οι συγκρούσεις στο Κίεβο σταμάτησαν, αν και εντός του Μαιντάν ήταν ιδιότροπη η κατάσταση κατά καιρούς. 
  • Η "φασιστική χούντα" δεν είναι ούτε φασιστική ούτε χούντα. Με την έννοια, ότι ναι, οι φασίστες υπάρχουν, πήραν και κάποιες θέσεις στην μεταβατική κυβέρνηση και είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, αλλά απείχαν πολύ από το να ελέγχουν το κράτος. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και το αντίθετο, ότι εν τέλει το κράτος (το οποίο εκείνη την στιγμή ακόμα σε μεγάλο βαθμό παρέμενε στελεχωμένο με ανθρώπους της προηγούμενης κυβέρνησης) ενσωμάτωσε και εκμεταλλεύτηκε τους φασίστες, η δημοκρατία και ο καπιταλισμός ενδυναμώνονται, ενώ οι εθνικιστές κάθε λογής πεθαίνουν στο μέτωπο. Ούτε χούντα υπήρξε: με τους θανάτους στο Μαιντάν η δημοτικότητα του Κόμματος των Περιφερειών έπεσε, βουλευτές αποχώρησαν από αυτό, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την αντιπολίτευση (ανάμεσα στην οποία και ακροδεξιό κόμμα "Svoboda" που είχε ήδη 30+ βουλευτές πριν ακόμη το Μαιντάν). Ένα μέλος του "Svoboda" έγινε Υπουργός Γεωργίας και ένας άλλος, Υπουργός Άμυνας για ένα μήνα. Το μόνο αντισυνταγματικό πράγμα που συνέβη, ήταν ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας δεν προβλέπει την δυνατότητα αλλαγής προέδρου, λόγω της φυγής του από την χώρα και άρα ο διορισμός από τους βουλευτές "εκτελούντα χρέη προέδρου" δεν προβλεπόταν από το σύνταγμα. Με τις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν λύθηκαν όλα τα ζητήματα εσωτερικής νομιμοποίησης. Αναλυτικότερα για το "φασιστικό κράτος":
  • Η πλειοψηφία στις "Ομάδες Αυτο-Άμυνας της Κριμαίας", οι οποίες ξεκίνησαν τις πρώτες καταλήψεις κτιρίων στην Κριμαία, λόγω της αντίθεσής τους στην "φασιστική χούντα", ήταν ο ρωσικός τακτικός στρατός, άτομα της SBU Κριμαίας, που άλλαξαν μεριά (στην Ρωσία οι αστυνομικοί παίρνουν διπλάσιο/τριπλασιο μισθό), άτομα από τις ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις "Berkut", οι οποίες καταργήθηκαν μετά το Μαιντάν, ρώσοι και ντόπιοι κοζάκοι - μιλάμε, όλοι οι αντιφασίστες μαζεμένοι σε ένα μέρος! Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι υπήρχαν ανάμεσά τους και άνθρωποι με ειλικρινείς αντιφασιστικές προθέσεις, άλλωστε υπήρχε και ένας ρώσος antifaς στις ομάδες αυτοάμυνας της Κριμαίας. Ενώ με βάση, αυτή την συνέντευξη στα ρωσικά, ενός αναρχικού από το Ντονέτσκ, μερικοί αναρχικοί και ανθρακωρύχοι άναρχο-πατριώτες από την οργάνωση "Λάβα" (ενάντια στους ολιγάρχες, αλλά υπέρ της Ρωσίας) συμμετείχαν στα οδοφράγματα γύρω από την κατάληψη της Περιφέρειας του Ντονέτσκ. Απλώς, αυτοί οι άνθρωποι έμειναν στο περιθώριο των εξελίξεων, οι οποίες καταφανώς προωθούσαν τον ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό και καθοδηγούνταν από ανθρώπους που κρατούσαν την ρωσική αυτοκρατορική σημαία. Μια εξαιρετική ανάλυση πάνω στο ψεύτικο δίπολο "φασίστες-αντιφασίστες", που πλασάρει η ρωσική προπαγάνδα:
  • Καλά, ο όρος "Νότιο-Ανατολή" είναι το άπιαστο όνειρο του Πούτιν. Υποτίθεται, ότι ο όρος προσδιορίζει τους 9 ουκρανικούς νομούς, όπου οι ρωσόφωνοι κάτοικοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία, νιώθουν καταπιεσμένοι και εναντιώνονται στην "φασιστική χούντα". Ο έλεγχος της "Νότιο-Ανατολής" θα έδινε στην Ρωσία τον έλεγχο πάνω στο 70% της ουκρανικής βιομηχανίας, χερσαία πρόσβαση στην Κριμαία και στην Παραδνειστερία, (όπου ο ρωσικός στρατός έχει κληρονομήσει από την σοβιετία την μεγαλύτερη αποθήκη όπλων), δυνατότητα εξαγωγής αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία κα. Από τους 9 νομούς της "Νοτιο-Ανατολής", μόνο στους 4 δημιουργήθηκε αξιοπρεπές φιλο-ρωσικό Αντι-Μαϊντάν, και μόνο στο Λουγάνσκ και στο Ντονέτσκ κατάφεραν να ελέγξουν λιγότερο από το μισό της έκτασης των νομών τους. Μέχρι την μαζική είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις 24/9/2014 και μετά, οι φιλο-ρώσοι εξεγερμένοι, λόγω της διεξαγόμενης ΑΤΟ διαρκώς έχαναν έδαφος και έλεγχαν το πολύ 1/3 των νομών τους. Ωστόσο, ακόμα και τότε, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ συνέχιζαν (και συνεχίζουν) να αναφέρονται στις 2 Λαϊκές Δημοκρατίες ως "Νότιο-Ανατολή". 
  •  Το πόσο φούμαρο ήταν "ο αγώνας για ανεξαρτησία" φάνηκε από το γεγονός ότι η "ανεξάρτητη Κριμαία" σαν επιλογή στο δημοψήφισμα δεν υπήρχε καν. Υπήρχε μόνο "παραμονή στην Ουκρανία" και "Ενσωμάτωση στην Ρωσία". Για την ακρίβεια, υπήρχε αρχικά, αλλά μετά αφαιρέθηκε.
  • Γενικά οι 3 φράσεις κλειδιά "φασιστική χούντα", "Νότιο-Ανατολή" και "τιμωροί" όταν φιγουράρουν σε βίντεο ή φώτο υλικό, είναι ένδειξη της ρωσική ή φιλο-ρωσική καταγωγής του υλικού και ότι πιθανότατα έχει προπαγανδιστικό στόχο.
"Αντιφασισμός" και ρωσική σημαία στην κατειλημμένη Περιφέρεια του Λουγάνσκ
Ουκρανική προπαγάνδα
   Κρατώντας καταγωγή από την ίδια ολοκληρωτική μήτρα, την Σοβιετική Ένωση, και έχοντας ως κοινή κληρονομιά τις μεθόδους της KGB, θα ήταν παράλογο να υποστηρίξει κανείς ότι αν το ουκρανικό κράτος είχε την δυνατότητα και την ανάγκη, δεν θα εφάρμοζε το φάσμα των μεθόδων της ρωσικής προπαγάνδας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ρωσία με την ανάγκη της να δικαιολογεί τους πολέμους της στην Τσετσενία και Γεωργία, η Ουκρανία δεν είχε την ίδια ανάγκη για κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ ούτε και έκανε τις αντίστοιχες επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι, ότι ενώ η Ρωσία καιρό τώρα έχει 2 κρατικά αγγλόφωνα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ένα γαλλόφωνο, η Ουκρανία άνοιξε το πρώτο της αγγλόφωνο διεθνές κανάλι, μόλις στα τέλη Αυγούστου, λόγω της αντιπαράθεσης με την ρωσική προπαγάνδα.
   Σε μικρό βαθμό, χρησιμοποιούνται όλες οι ρωσικές μέθοδοι. Από τις πιο κοινές μεθόδους προπαγάνδας είναι η αποσιώπηση, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπερβολή, όταν πάνε κάπως καλύτερα, καθώς και το φόρτωμα στην Ρωσία όλων των προβλημάτων. π.χ. ο αποκλεισμός επί σειρά ημερών 2 διεθνών αυτοκινητοδρόμων από οικογένειες των ουκρανών στρατεύσιμων, ενάντια στην επιστράτευση, παρουσιάστηκε ως ύποπτη κίνηση που δεν θα μπορούσε παρά να οργανωθεί από ρώσους πράκτορες.
   Σχετικά άρθρα:
  • The Russia-Ukraine Internet Censorship War Rages On - August 5, 2014 
  • Ένα μεγάλο και ενδιαφέρον άρθρο που παρομοιάζει τον ρωσικό και ουκρανικό εθνικισμό, σε ένα σημείο του αναφέρεται στο πως τα "προοδευτικά" ουκρανικά media καλύπτουν ή νομιμοποιούν την παρουσία των φασιστών σε κάποια εθελοντικά τάγματα στο μέτωπο
    Look far right, and look right again

Προπαγάνδα των "Λαϊκών Δημοκρατιών"
   Περιορίζεται σε 1-2 τοπικά κανάλια που κατέλαβαν, ειδησεογραφικά σαιτ, και κανάλια στο youtube. Συνήθως περιλαμβάνει μικρά βίντεο με προφανή έλλειψη αντικειμενικότητας συνδυασμένα με συνεντεύξεις, κυρίως με διάφορους ένστολους οπαδούς του παν-σλαβισμού, της ορθοδοξίας και της Μεγάλης Ρωσίας.

No comments:

Post a Comment